7 věcí, které potřebujete vědět před svou první jízdou na dálnici.

Naplánujte si příjemnou jízdu

První jízda na dálnici může být zastrašujícím zážitkem. Strach z jízdy na dálnici je velmi častý, podle průzkumu RAC 8 milionů z 38 milionů britských řidičů tvrdí, že téměř nikdy nechodí na dálnici. Při konfrontaci s rychlou dálnicí s 3 pruhy rychlého provozu může každý řidič znervóznět, no statisticky je řízení na dálnici mnohem bezpečnější než na jakémkoliv jiném typu silnice. Na jakékoliv jiné silnici s rychlým pohybem v různých rychlostech a směrech může být docela obtížné řídit, no na dálnici, kde všichni řídí přibližně stejnou rychlostí a stejným směrem, je snadnější automobil ovládat, nejsou tady žádné ostré zatáčky nebo kruhový objezd. Přestože rychlost, kterou jezdíte, a objem aut vám může způsobit nervozitu, vše závisí na vašem myšlenkovém procesu.

Příprava vaší jízdy

Nepanikařte a začněte svou cestu hlubokým nádechem, relaxujte před svou první zkušeností s jízdou na dálnici. Pořádně si přečtěte všechny informace o jízdě na dálnici. Předtím, než se vydáte na cestu, obeznamte se s trasou, na kterou se vydáváte, co zahrnuje taky čísla cest, není bezpečné používat při řízení mapu a taky byste se neměli spoléhat na satelitní navigaci. Je dobré si udělat poznámky a zaznamenat všechny potřebné informace. Díky tomu budete schopni sledovat relevantní označení. Vyhněte se čemukoliv, co by mohlo narušit vaši koncentraci během cesty, jako třeba mobilní telefony, občerstvení, atd.

Necestujte sami

Pokuste se na svou první jízdu s vámi vzít zkušeného řidiče, první jízda vám dá hodně informací o procesu řízení na dálnici. Poskytne vám jistotu při seznamování se s vstupováním, opouštěním a měněním pruhů na dálnici.

Řiďte chytře

Při vjezdu na dálnici plně využívejte přípojnou silnici a postupně zvyšujte rychlost. Jeďte pevně a držte se prvního pruhu, dokud si zvyknete na rychlost. Jakýkoliv druh váhání může způsobit spoustu zmatení mezi ostatními řidiči, takže se ujistěte, že používáte ukazatele, protože to pomůže ostatním řidičům pochopit, co děláte. Při jízdě po dálnici je nezbytné se ujistit, že zrcátka jsou správně umístěné a čisté. Podívejte se na zrcátka blíže; ujistěte se, že jste si vědomi všeho, co se děje kolem vás. Jakmile se rozhodnete přesunout, udělejte to. Při opuštění dálnice dodržujte značky, abyste zajistili, že jste ve správném jízdním pruhu.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Nepřekračujte omezení

Rychlosti aut kolem můžou být při předjíždění rozhodující. Ideálně byste se měli vyhnout jakémukoliv předjíždění, které není nutné. Při předjíždění využíváte běžnou proceduru “zrcadlo, signál, pohyb”. Použití indikátorů je rozhodující zvlášť při měnění pruhů. Rychlý pohled ponad rameno ještě předtím, než změníte pruhy, může poskytnout jistotu, že se nikdo nenachází ve vašem slepém úhlu. Nikdy neplavejte z a do vašeho pruhu, jen abyste se dostali dopředu. Doporučuje se dávat pozor na větší vozidla jako náklaďáky nebo kamiony, které mají mnohem větší slepý úhel než vy, a tak je lepší udržovat adekvátní vzdálenost. Udržování bezpečné vzdálenosti mezi vámi a vozidlem před vámi, obzvlášť v mokrých nebo mrazivých podmínkách, může být rozhodující pro vyhnutí se nehodám. Pravidlo 2 vteřin je vhodnou metodou nastavení vaší vzdálenosti. Vyberte si stabilní místo jako lampu nebo billboard a když auto před vámi projde kolem tohoto bodu, začněte počítat 2 vteřiny. Když přestanete počítat, měli byste dosáhnout daný bod. Ujistěte se, že víte o výjezdu dostatečně dlouho předtím, než opustíte dálnici. Při vycházení si dávejte pozor na rychlost. Vyhněte se jízdě těsně za jiným vozidlem.

Dělejte si přestávky

Absolutně se nedoporučuje řídit, pokud se cítíte být unaveni, a tak si dělejte pravidelné přestávky nebo zastavte, když se cítíte být vyčerpaní. Únava může zpomalit váš systém odezvy, který může nakonec způsobit nehodu, a proto je nejlépe dělat si na delších cestách 15 minutovou přestávku po každých 2 hodinách jízdy. Vždy se doporučuje zastavit, mít něco k jídlu, trochu se ponatahovat, dopřát si malý spánek a restartovat se před cestou, pokud máte pocit, že to potřebujete. Využijte tyto přestávky ke kontrole hladiny oleje, brzd. Očistěte přední skla a zkontrolujte tlak v pneumatikách, abyste zajistili dobrý stav vozidla.

Nepřekračujte rychlostní omezení

Rychlostní omezení na dálnici je 130 km/h, no na různých úsecích silnice se může lišit, a tak dávejte pozor a sledujte značky, které určují povolenou rychlost a varovní značky. Sledujte různé rychlostní omezení, protože pomáhají v exponovaných časech zlepšit dopravní tok. Nesledujte případnou nehodu! Způsobuje to zácpy a další nehody, a tak se nezastavujte a necivte na nehody na druhé straně dálnice. Snažte se udržovat auto větrané. V případě slabé viditelnosti zapněte výstražná světla na svém autě, abyste varovali ostatní řidiče a nechte zapnutá boční světla. Pokud jsou na silnici zlé povětrnostní podmínky, pak řiďte pomalu, protože to sníží riziko nehody. V případě poruchy rychle zamiřte na krajnici. Když zastavíte, zavolejte pomoc, ať svým vlastním telefonem, nebo pomocí nouzových telefonů na kraji dálnice.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek