Co potřebujete vědět o zarovnání pneumatik

Zarovnání pneumatik, taky známé jako zarovnání kol, může pomoci našim pneumatikám ke správnému výkonu a pomůže jim vydržet déle. Může taky zlepšit manipulaci a zabránit vybočování vozidla do jednoho směru nebo vibrování na cestě.

Co je zarovnání pneumatik?

Zarovnáním se myslí přizpůsobení zavěšení vozidla – systém, který připojuje vozidlo k jeho kolům. Není to nastavení samotných kol nebo pneumatik. Klíčem ke správnému zarovnání pneumatik je nastavení úhlů pneumatik, co ovlivňuje, jak se drží na cestě.

Jak vím, jestli potřebuji zarovnat pneumatiky?

Je pár způsobů jak zjistit, jestli potřebujete zarovnat pneumatiky. Pokud jste si všimli jeden nebo více z těchto indikátorů, měli byste si okamžitě své zarovnání nechat zkontrolovat licencovaným servisním technikem.

  • Nerovnoměrné opotřebení běhounu
  • Vozidlo vybočuje doleva nebo doprava
  • Váš volant není při jízdě rovně vycentrovaný
  • Vibrace volantu

Vydutí, špička nebo výklenek

Když technik zkontroluje zarovnání vašich pneumatik, zaměří se zejména na tři věci:

1. Výklenek

Toto je vnitřní nebo vnější úhel pneumatiky, když se na ní díváte z přední strany vozidla. Příliš velký úhel dovnitř nebo ven indikuje nesprávné zarovnání a bude jej potřeba upravit. Opotřebované ložiska, kulové klouby a další části zavěšení kol mohou přispět k takovýmto problémům.

2. Špička

Na rozdíl od zarovnání výklenků je zarovnání špičky to, jak moc se vaše pneumatika točí dovnitř nebo ven při pohledu zvenčí. Pokud je to matoucí, prostě se postavte a podívejte se dolů na vaše nohy. Otočte je dovnitř směrem ke středu vašeho těla. Když jsou pneumatiky na vašem vozidle otočeny stejně (nezapomeňte, že mluvíme o pohledu z ptačí perspektivy), nebo opačným směrem, obě vyžadují zarovnání.

3. Vydutí

Váš úhel kola pomáhá vyvažovat řízení, stabilitu a zatáčení. Konkrétně je to úhel osy řízení při pohledu z boku vašeho vozidla. Pokud máte kladný úhel, osa řízení se nakloní směrem k řidiči. Záporný úhel na druhé straně znamená, že osa řízení se naklání směrem k přední části vašeho vozidla.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Proč na zarovnání pneumatik záleží?

Nesprávné zarovnání pneumatik nebo kol může způsobit nerovnoměrné a předčasné opotřebení vašich pneumatik. Zde jsou některé specifické typy nepřiměřeného opotřebení běhounu, které lze přičíst nesprávnému zarovnání:

  • Opeření

Pneumatiky jsou "opeřené", když je běhoun na jedné straně hladký a ostrý na druhém. To je obvykle známka špatného zarovnání.

  • Opotřebení kola

Toto opotřebení běhounu znamená, že vnitřní nebo vnější část běhounu je výrazně více opotřebovaná než střed běhounu. Jak naznačuje jeho název, způsobuje tento druh opotřebení pozitivní nebo negativní klenutí.

Opotřebení paty/špičky

To se stává, když se jedna strana vašich bloků běhounu opotřebovává rychleji než druhá ve směru obvodu. Když projdete rukou po běhounu, bude z boku vypadat a připadat vám jako zuby. Opotřebení paty a špičky může znamenat podtlak a/nebo nedostatek rotace.

Pokud zažíváte některý z těchto neobvyklých vzorů opotřebení, měli byste si nechat technikem zkontrolovat zarovnání. Zatímco prevence opotřebení pneumatik je dobrým důvodem k tomu, aby se vaše zarovnání kol kontrolovalo, mohou se důsledky také projevit v celkovém výkonu vozidla. Auto, které táhne na jednu stranu nebo se nesprávně řídí, má pravděpodobně problém se zarovnáním.

Vyvážení pneumatik

Na rozdíl zarovnání pneumatiky, vyvažováním pneumatiky nebo kola se rozumí kompenzace jakýchkoli odchylek hmotnosti v kombinaci pneumatika/kolo a často se provádí ve spojení s vyrovnáváním kol. Existují dva základní typy nevyváženosti pneumatik/kol, které potřebují korekci - statická (jediná rovina) a dynamická (dvojitá rovina).

Statické vyvážení adresuje vyvážení na pouze jedné rovině – vertikální pohyb, který může způsobit vibrace. Dynamické vyvážení, na druhé straně, adresuje vyvážení na dvou rovinách – vertikální a laterální pohyb. Oba typy nevyvážení vyžadují použití speciálního vyvažovacího stroje, který pomůže vše vyrovnat.

Chcete-li začít vyvažovat vaše pneumatiky, technik je namontuje na správné ráfky a nastaví tlak na optimum. Pak každá pneumatika jde do středového otvoru vyrovnávacího stroje. Stroj točí pneumatiku vysokou rychlostí, aby změřil nerovnováhu kombinace kola/pneumatiky. Označuje, jak moc váhy by měl technik přidat, aby vyvážil pneumatiku a oblasti, kde je tato váha potřebná.

Vyrovnávání pneumatik je nezbytné pro správnou péči o pneumatiky ze stejného důvodu, jako je nastavení kol: zabránění předčasnému opotřebení běhounu. Zarovnání a vyvážení každých 5 000 až 6 000 mil může pomoci maximalizovat jejich životnost a celkový výkon.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek