Nejrýchlejší automobil na světě:Toto jsou současní rychlostní šampióni

Není to tak dávno, kdy se otázka nejrychlejšího auta na světě týkala rychlostí okolo 300 km / h. Avšak dnes je úroveň 400 km / h metou v segmentu sériově vyráběných vozidel. S časopisem Toroleo můžete zjistit, kdo jsou rychlostní šampióni veřejných komunikaci současnosti.

První a poslední držitel rekordů

Titulem nejrychlejšího automobilu na světě se v prosinci 1898 s rychlostí 63 km / h mohlo pochlubit elektrické vozidlo „Jeantaud Duc“. V blízkosti Paříže s ním francouzský závodník Gaston de Chasseloup-Laube dosáhl první dokumentovaný rychlostní rekord automobilu v historii. Dne 29. dubna 1899 jeho týmový kolega Camille Jenatzy dosáhl se svým elektrickým automobilem „La Jamais Contento“ rychlost více než 100 km / h poprvé v historii. Jelikož počet konkurenčních vozidel nebyl tehdy velký, nebylo tak těžké určit to nejrychlejší auto na světě. V dnešní době je navíc třeba brát na vědomí pravidla silničního provozu, kde ne každý upravený automobil dokáže splnit jejich kritéria. Celkový rekord pro pozemní vozidla vzrostl za posledních 100 let o pozoruhodných 1165 km / h. Thrust nadzvukové vozidlo (Thrust SSC) bylo evidováno jako nejrychlejší automobil na světě od 15. října 1997. V Nevadě 15. října 1997 při rychlosti 1228 km / h bylo raketové vozidlo poháněné tryskami zároveň prvním vozem, které prolomilo rychlost zvuku. Je však velmi malá šance setkat se s tímto vozem na cestách.

Bugatti Veyron drží dva rýchlostní rekordy

Bugatti Veyron drží od června 2010 rychlostní rekord pro sériově vyráběná vozidla. Na zkušební dráze Volkswagen AG dosáhl 16.4 litrový Super Sports Edition maximální rychlost 434 km / h. To dělá sportovní vůz s výkonem 1200 koní nejrychlejším autem na světě mezi sériově vyráběnými vozidly. Aby se však šetřili pneumatiky, rychlost standardního modelu Veyron je od výroby snížena na 415 km / h. Ve verzi Roadster je Bugatti Veyron 16.4 Grand Sports Vitesse také držitelem světového rekordu. Jeho nejvyšší rychlost je 408,84 km / h a byla zaznamenána 11. dubna 2013.

Už ne nejrychlejší: SSC a Dauer

S novým rekordem překonalo Bugatti Veyron Supersport 1199-koňové SSC Ultimate Aero s 412 km / h a 730-koňový Dauer 962 LM se 405 km / h.

Dauer 962 LM bylo nejrychlejším autem planety od dubna 2005. © mvlamborghini a Youtube.com

Výrobce Shelby Supercars (SSC) však může tento rok opět odstrčit Veyron z trůnu. Pět kusů speciální edice Aero XT má dosáhnout maximální rychlosti 439 km / h (273 mph) díky svému 1300-koňovém výkonu.

Klub 400

Nejen Bugatti, SSC a Dauer, ale i mnoho jiných výrobců dnes může nabídnout sériové vozidla dosahující rychlost nad 400 km / h.

9ff GT9-R: navržen jako „nejrychlejší automobil na světě“

9ff GT9-R bylo legální sportovní auto založené na modelu Porsche 997 GT3, které vyráběla tuningová společnost 9ff Dortmund a mělo se stát nejrychlejším automobilem na světě díky rychlosti 414 km / h. Nicméně předtím, než toto vozidlo s 1140 koňmi dosáhlo novou nejvyšší rychlost, se oficiálně potvrdilo, že se na scéně objevilo Bugatti Veyron Super Sport.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Koenigsegg Agera R

Díky nové generaci modelu Agera R, švédský automobilový výrobce Koenigsegg uvedl loni na trh skutečného rychlostního závodníka. Toto sportovní auto však nedosáhne slibovanou teoretickou maximální rychlost 440 km / h. V důsledku regulací a předpisů silničního provozu se očekává, že maximální rychlost těchto vozidel s výkonem 1140 koní bude 415 km / h.

Nejrychleji zrychlující auto Hennessey Venom GT

Hennessey Venom GT, legální silniční super sportovní auto, může podle svého výrobce dosáhnout rychlosti 427 km / h. Oficiálne však maximální rychlost tohoto 1261 koni auta ještě nebyla potvrzena. Texas Muscle Car je však stále držitelem rekordů: v lednu 2013 super sportovní vůz založen na Lotus Elise vytvořilo nový světový rekord v automobilových sprintech. Z nuly na tři sta km za hodinu za 13,63 vteřiny - což překonalo Bugatti a spol. Musí být neskutečný zážitek být za volantem tohoto vozu.

Jsme blízko ke 500 km / h?

Koenigsegg One:1

Na letošním autosalonu v Ženevě zažil svoji premiéru Koenigsegg One (začátek roku 2014). Nový špičkový model od švédského výrobce sportovních automobilů přináší dech beroucí výkon 1000 kW (1341 koní) a očekává se, že bude více než jen soupeřem Agery R, a to díky své nejvyšší rychlosti 440 km / h. Podle Koenigsegg bude brzy pokořených několik světových rekordů v maximální rychlosti a ve sprintu. Zatím nejsou zveřejněny oficiální pokusy o rekordy, ale několik čísel už uniklo. Podle prohlášení automobilky Koenigsegg One: 1 dosáhne rychlosti 400 km / h ze stoje pouze za 20 sekund.

Dagger GT

Výrobce Tran Star Racing také oznámil něco velké. Dagger GT by měl dosahovat rychlosti až přes 500 km / h. Dva tisíce koní má učinit toto super sportovní auto nejrychlejším automobilem na světě. Vozidlo bude vyrobené většinou z uhlíkových vláken. Bude mít křídlové dveře a po ulicích bude jezdit na vysoce nízkoprofilových pneumatikách s pozoruhodní šířkou a s rozměry - 375/20 (vzadu) a 325/25 (vpředu). Navzdory svému dech beroucí výkonu bude možné auto používat na obyčejných cestách. Očekává se, že Dagger GT prodá jen 10 až 15 kusů ročně. Přesto zůstává otázkou, zda se najde cesta na které budete moci využít tento super sport naplno.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek