Pneumatiky na sekačku – průvodce nákupem

Nahradit poškozenou nebo opotřebovanou pneumatiku na sekačce je snadné, mnohem snadnější, než vzít sekačku na servisování k dealerovi nebo do místního servisu. Prvním krokem je najít správnou náhradní pneumatiky. Když kupujete nové pneumatiky na sekačku, jsou čtyři základní kritéria: velikost pneumatiky, pevnost kostry pneumatiky, typ terénu a požadavky na trakci a, samozřejmě, taky cena.

1. Velikosti pneumatik na sekačku

Jako jakékoliv jiné pneumatiky, i pneumatiky na sekačky mají na boku sérii čísel, které vyjadřují specifické detaily o pneumatice. Jsou dva různé systémy velikostí: dvou-číselný systém a tří-číselný systém.

  • Dvou-číselný systém pneumatik

Pneumatiky na sekačku s dvou-číselným systémem zobrazují čísla jako například 4.80-8. To znamená, že šířka pneumatiky je přibližně 4,8 palce a okraj je 8 palců v průměru. Jsou to jediné dvě čísla, která potřebujete znát pro náhradní pneumatiku správné velikosti.

  • Tří-číselný systém pneumatik

Systém číslování pneumatik pro sekačky se třemi čísly pracuje trochu jinak. 15 × 6.00-6 je běžná velikost. První číslo před symbolem "x" udává průměr pneumatiky, když je nafouknutá a není pod zatížením. Střední číslo mezi symboly "x" a "-" označuje šířku pneumatiky. Konečné číslo udává šířku ráfku. Všimněte si, že poslední číslo je šířka, nikoliv průměr ráfku. To je vždy v případě tří-číselného systému pro pneumatiky na sekačky a jiné pneumatiky pro zahradní zařízení.

2. Pevnost kostry pneumatiky

Sekačky jsou jen málokdy přetíženy, no pneumatika s vyšší kapacitou zatížení je taky více odolná proti přepíchnutím, protože obal pneumatiky je hrubší a pevnější. Pokud vaše sekačka přejde přes drsný terén s množstvím ostnů či trnů, nebo využíváte sekačku i k jiné práci, než pouze k sekání trávy, zvažte nahrazení pneumatik takovými, které mají pevnost “B/4-ply” místo “A/2-ply”. Toto je vždycky uvedeno na boku pneumatiky. V standardních velikostech pneumatik na sekačky existují pouze dvě možnosti, A/2-ply nebo B/4-ply.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

3. Potřeby trakce

Existují tři hlavní klasifikace typů vzorů běhounů pro sekačky: trávníkové pneumatiky se smíšeným použitím, knoflíkové terénní pneumatiky nebo žebrované pneumatiky.

Trávníkové běhouny jsou nejběžnější. Jsou navrženy tak, aby poskytovaly trakci na měkké trávě, aniž by vykopaly a poškodily trávník. Pokud vyměňujete jednu pneumatiku, můžete obvykle najít vzorek běhounu, který je totožný nebo podobný vzoru zbývajících pneumatik. Dobrou univerzální trávníkovou pneumatikou je pneumatika WDT P512A.

Knoflíkové terénní běhouny mají obvykle velké bloky běhounu a hlubší drážky, které zajišťují přilnavost na plochách, jako jsou nečistoty, písek nebo bláto. Tyto pneumatiky mají někdy vzorek běhounu ve tvaru rybí kosti. Mají vysokou prázdnou plochu (prostor mezi bloky), aby dostávali nečistoty z pneumatiky. Používáte-li sekačku především pro tažení nebo jiné práce bez sekačky, může být odpovědí běhoun na všechny typy terénu, jako má pneumatika WDT P328.

Žebrované běhouny mají obvodové drážky a rovné žebra, které jsou buď ploché nebo lehce vykrajované. Tyto modely poskytují určitou boční stabilitu, aby se pneumatika neposouvala do boků, ale byly navrženy především pro snadné válení a dlouhou životnost. Neposkytují tolik trakce jako trávníkové nebo knoflíkové pneumatiky na všechny terény.

4. Cena

V cenách pneumatik na sekačky můžete najít velké rozdíly. Toto je díky faktorům jako název značky, s tím spojené funkce a benefity a dokonce i země výroby. Pár minut online průzkumu pro přehled o typických cenách pro vaši specifickou velikost pneumatiky bude nápomocné při nastavení vašich očekávání a při určení vašeho rozpočtu. Toto pravděpodobně určí, jestli si koupíte prémiovou značku, nebo jestli vám budou lépe vyhovovat levné pneumatiky "made in china".  

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek