Umění výběru pneumatik: Jak si vybrat tu správnou gumu pro vaši jízdu

Pneumatiky nejsou všechny vyráběny stejně. Různé kategorie pneumatik používají pečlivě upravené kaučukové směsi, aby maximalizovaly výkon v konkrétních teplotních rozsazích. Dále jsou vzory dezénu jemně vyladěny, aby optimalizovaly vlastnosti při různých povětrnostních podmínkách. Než si vyberete další sadu pneumatik, zvažte, která kategorie nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Celosezónní pneumatiky

Celoroční pneumatiky jsou určeny k celoročnímu používání za všech klimatických podmínek. Jsou vyrobeny z gumové směsi, která je dostatečně měkká, aby přežila zimní teploty a současně nabízí v teplém počasí dostatečnou manipulační výkonnost. Jejich dezénové vzory jsou určeny především k rozptylu dešťové vody, přesto jsou ještě použitelné i v zasněžených podmínkách. Nicméně jejich všestrannost přináší s několik kompromisů.

Pokud žijete v sezónním klimatu, který nezaznamenává množství sněžení, jsou celoroční pneumatiky dobrou volbou, pokud vám nejde o to, abyste získali z vašeho vozidla maximální výkon. Můžete je namontovat a být si jisti, že budou nabízet přiměřené doléhání za všech podmínek, bez potřeby výměny pneumatik při změně období.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Letní pneumatiky: Výkonné pneumatiky pro milovníky jízdy

Pokud žijete v teplém podnebí nebo máte rád živou jízdu na klikatých cestách, rozhodněte se pro letní pneumatiky. Při vyšších teplotách je jejich gumová směs měkčí než u celoročních pneumatik a mohou poskytnout podstatně lepší přilnavost. Pokud však teplota klesne, gumová směs podstatně vytvrdne a je náchylná k praskání.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení nemusí letní pneumatiky nutně obětovat výkon v deštivých podmínkách kvůli výkonu v suchu. Vzor běhounu na běžných letních pneumatikách je stejně účinný při rozptylu vody jako běhoun na všech celosezónních protějšcích.

Existují však různé kategorie letních pneumatik, které ve skutečnosti obětovávají přilnavost za mokra. Letní pneumatiky s vysokým výkonem nabízejí zvýšenou přilnavost na suchých silnicích a zároveň poskytují slušný výkon v mokrém počasí. Letní pneumatiky s vysokým výkonem mají větší sklon k posuvu za mokra, ale podstatně zvyšují výkonnost vozu v suchu. Pokud jste opravdovým nadšencem řízení, můžete se rozhodnout pro letní pneumatiky s maximálním výkonem. Jsou mnohem náchylnější k posuvu a hydroplaningu v dešti, no poskytnou vám nekompromisní výkon na suchých silnicích.

Zimní pneumatiky: Zvládání období sněhu

Pokud žijete v oblasti, kde často sněží, je dobré namontovat zimní pneumatiky předtím, než přijdou sněhové bouře. Zimní pneumatiky mají gumovou směs, která je navržena tak, aby nabízely maximální přilnavost při nízkých teplotách. Jejich dezén je navržen tak, aby se dostával přes sníh a poskytl vám maximální výkon, i když jsou silnice nejklouzavější. Ve skutečnosti mnoho vozů s pohonem předních či zadních kol vybavených zimními pneumatikami bude mít lepší výkon ve sněhu než vozy s pohonem všech kol vybavené generickými celoročními pneumatikami.

Problém je v tom, že opakovaná montáž a odmontování stejné sady pneumatik může oslabit boční stěnu udělat vaše pneumatiky méně bezpečnými. Pokud chcete to nejlepší z obou světů, musíte si zakoupit další sadu kol s namontovanými zimními pneumatikami. Tímto způsobem si můžete po většinu roku vychutnávat skvělý manévrovací výkon letních pneumatik a pak, když klesne teplota, můžete vyměnit kola se zimními pneumatikami.

Netrénovanému oku se pneumatiky mohou zdát poměrně jednoduché a nevýznamné. Je to však skutečně jedna z nejdůležitějších součástí vašeho vozidla, pokud jde o bezpečnost a výkon. Bez ohledu na to, kolika airbagy a elektronickými stabilizátory je vaše vozidlo vybaveno, jsou vaše pneumatiky jedinou věcí, která vás spojuje s asfaltem. Pečlivě vybraná sada pneumatik může vaše auto udělat mnohem bezpečnějším, rychlejším a efektivnějším. 

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek