Ztracené umění hoblování pneumatik

Co? Ano, hoblování pneumatik. Odpustíme vám, pokud s tímto pojmem nejste obeznámeni, protože toto umění se časem stalo méně populárním a potřebným, konkrétně od 60. a 70. let. Předtím nebyla výroba pneumatik příliš přesná a nové pneumatiky byly vyráběny s extra běhounem—byly takové, že jste potřebovali, aby je váš mechanik ohobloval, aby měly kruhový tvar a byly takové, jaké být mají. A tak se postupně po vzrůstu popularity radiálních pneumatik začaly tyto stroje na hoblování pneumatik a mechanici, kteří je obsluhovali, vytrácet.

No hoblování má pořád své využití. Řekněme, že máte auto s pohonem všech kol, které před deseti tisíci kilometry začalo s novou sadou pneumatik a najednou potřebujete v důsledku nějakého problému novou pneumatiku. Nevhodná sada pneumatik může způsobit, že nový 4x4 systém, nebo systém pohonu všech kol, se bude neustále snažit zvládnout točivý moment, co může způsobit opotřebování komponentů. Abyste zabránili takovému druhu problémů, můžete nahradit všechny čtyři pneumatiky, nebo nahradit pouze jednu a ohoblovat ji na průměr tří ojetých běhounů. Druhá možnost vám samozřejmě ušetří mnoho peněz.

Pak jsou zde takoví lidé, včetně mně, kteří vezmou novou sadu pneumatik a kvůli přilnavosti je chtějí upravit. Na dráze znamená zvýšená přilnavost zvýšenu rychlost, a tak se tato oběť gumovým bohům oplatí. Zatímco běhoun na silničních pneumatikách slouží k tomu, aby odsouval pryč vodu a zabraňoval hydroplaningu, automobilům na autocrossovém povrchu, kruhovém závodním okruhu či silničním okruhu nedělají žádnou dobrou službu. Hladká pneumatika poskytuje co největší povrch na přilnutí na suchém povrchu a proto uvidíte závodní auta jezdit na hladkých pneumatikách. V seriálu Spec Miata musí závodníci jezdit na Toyo Proxes RA1, co jsou pneumatiky s plným běhounem, vyrobeny z R gumy. Poskytují excelentní přilnavost jak na suchých, tak i na mokrých površích, no pneumatika získá ještě více trakce, pokud je z plného běhounu ohoblována. Jako další benefit poskytují ohoblované pneumatiky taky delší životnost na dráze, protože je zabráněno vytváření bublinek, které se může vyskytnout, když pneumatika s plným běhounem na trati dosahuje vysokých teplot.

Nové RA1 mají na začátku délku běhounu 8/32 palce. Já si je dal ohoblovat na 4/32, co eliminuje boční drážky běhounu. Toto je běžná hloubka pro závodníky s omezeným rozpočtem, no někteří s většími možnostmi půjdou dolů až na 3/32 nebo dokonce i 2/32, aby byly pneumatiky ještě přilnavější, no je to za cenu délky životnosti.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Po přimontování pneumatiky na stroj se začne točit dokola. Hoblování se děje cirkulárním, rotujícím ostřím. Ostří se vloží do pneumatiky a tenké pásky gumy začnou z pneumatiky opadávat. Rozměry a úhel řezu můžou být přizpůsobeny v závislosti na typu auta a povrchu, na kterém se bude daná pneumatika využívat. Zkušenosti umožňují dobrému řezačovi vyvinout si citlivost v ruce, díky které bude cítit, když začne být nástroj tupý a požaduje výměnu. Jak si asi dovedete představit, získat ten správný řez není úplně rychlý proces, protože každá pneumatika si pro svou úpravu vyžaduje minimálně 20 minut.

Když je vše řečeno a uděláno, skončíte s velkou hromadou čerstvě ořezaných gumových kousků a sadou pneumatik, které jsou připraveny vyjít na dráhu. Cena se obvykle pohybuje mezi 16–25 dolary za pneumatiku, no je třeba počítat s tím, že pokud chcete jezdit rychle, musíte na to utratit peníze.

Der JS-Code-Verschöner kümmert sich um dein verschmutztes JavaScript und versichert eine syntax-fehlerfreie Lösung.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek