Diesel bez NOx emisí? Jde to

Univerzita Loughborough možná objevila opravdový průlom

Britský výzkumný tým z Univerzity Loughborough v Leicestershire v Anglii tvrdí, že má nový systém pro redukci a možné eliminování nebezpečných NOx emisí z dieselových motorů. Tým říká, že s dostatečnou podporou (rozumějte: peníze), může technologie vstoupit na trh za dva roky.

Tento systém se nazývá ACCT a proměňuje AdBlue, dostupnou takzvanou výfukovou naftovou kapalinu, využívanou vetšinou dieselových vozidel, na roztok bohatý na amoniak, který dekonstruuje oxidy dusíku a zanechává neškodný dusík a vodu. Klíčem je, že ACCT může pracovat při nízkých teplotách, zatímco AdBlue se potřebuje dostat do normální provozní teploty, aby správně fungoval.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Předběžné zprávy vycházející ze studie Skoda taxis ukazují, že dokáže zachytit 98 procent NOx, ve srovnání se stávajícím systémem, u kterého je to 60 procent.

Profesor Graham Hargrave, jeden z vedoucích studie říká, že NOx je pouze prvním krokem. “NOx je solidní věc,” říká, “no je to opravdu bodový problém. Záleží na tom pouze v malé části lokalit. Vyřešte to a můžete pokračovat s redukcí CO2, co je důležité kdekoliv.”

Tým říká, že by na tom chtěl spolupracovat s významnými dodavateli a nejen s jedním výrobcem, a to pro urychlení proliferaci.

Tento výzkum je s ohledem na to, že města i země se snaží přijít na to, jak vyčistit vzduch, příhodný. Řím, spolu s Paříží, Madridem, Mexiko City a Aténami mají v plánu zakázat diesel buď v rámci celého města, nebo jeho centra. Porsche se bude držet paliva alespoň po jednu další generaci Cayenne, zatímco FCA se ho plánuje zbavit do roku 2022. Ford však právě přidal nový Power Stroke V-6 ke své řadě F-150. Bez ohledu na to budou všichni výrobci pozorní.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek