4 běžné mýty o pneumatikách zbořeny

Když bereme do úvahy, že pneumatiky hrají důležitou roli v otázce naší bezpečnosti na cestě, je překvapivé, že je o nich tolik matoucích informací. Pokud chcete v otázce součástí vybavení oddělit fakty od fikce, pokračujte ve čtení. Tady se podíváme na pravdu, skrývající se za čtyřmi z nejběžnějších mýtů o pneumatikách.

1. Systémy monitorování tlaku v pneumatikách automaticky nafukují pneumatiky

Všechny nové auta, které jsou vyrobeny od roku 2014, musejí mít systém monitorování tlaku v pneumatikách (TPMS). Tyto užitečné elektronické systémy jsou navrženy k tomu, aby monitorovali tlak v pneumatikách a pomáhají zabránění nehod, způsobených velmi nízkým tlakem. Taky můžou pomoct řidičům zajistit, že jejich auta se chovají předvidatelně, redukují spotřebu paliva, snižují emise a minimalizují opotřebení pneumatik.

Systémy jsou propojeny s centrálním počítačem auta a když detekují, že tlak v pneumatice poklesl na nebezpečnou úroveň, upozorní řidiče pomocí vizuálního upozornění. Tento systém však naproti tomu, co si mnoho lidí myslí, automaticky nenafoukne pneumatiky, když detekuje nízký tlak. Jednoduše jen zajistí, aby řidiči věděli, že existuje problém s nízkým tlakem pneumatik. Pak je jen na motoristovi, aby sám nafoukl pneumatiky na správnou úroveň.

Jestli tedy váš automobil má TPMS nebo nemá, budete muset své pneumatiky nafoukat manuálně. Doporučuje se, abyste si zkontrolovali tlak každých pár týdnů a toto by mělo být uděláno, když jsou vaše pneumatiky studené (co znamená, že vaše auto stojí pár hodin nebo více).

2. Nové pneumatiky by vždycky měly jít dopředu

Pokud na svém automobilu měníte pouze dvě pneumatiky, možná jste slyšeli, že je nejlepší dát nové dopředu. Toto se však obvykle nedoporučuje. Pokud příručka k vašemu vozidlu neurčuje jinak, je lepší dát nejkvalitnější a nejnovější pneumatiky dozadu. Toto platí, ať má vaše vozidlo přední, nebo zadní pohon.

Nové pneumatiky na zadních kolech mají tendenci upřednostňovat ‘nedotáčivost’, co znamená, že v určitých podmínkách (jako led či hustý déšť) může vaše auto pokračovat rovně, i když točíte kolem. Na druhé straně, pokud jsou vaše nové pneumatiky vepředu, pravděpodobněji dojde k ‘přetáčení’, co znamená, že se může zadní část vašeho auta uvolnit a způsobit, že se začnete otáčet.

Je taky lepší mít novější pneumatiky, které méně pravděpodobněji dostanou defekt či jiné poškození vzadu než vepředu, protože je těžší ovládat vozidla s poškozenými zadními pneumatikami než předními pneumatikami.

Pokud kupujete nové pneumatiky a nejste si jisti, kde byste je na vašem vozidle měli připevnit, zajděte si pro odbornou radu k vyškolenému technikovi.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

3. Překročení čísla 'maximální tlak' na pneumatikách způsobí jejich prasknutí

Možná jste viděli číslo ‘maximální tlak’ na boku vašich pneumatik. Často se předpokládá, že toto číslo uvádí maximální tlak, jaký může pneumatika dosáhnout předtím, než praskne. Toto není pravda. Číslo maximálního tlaku indikuje tlak, jaký by měla pneumatika mít, když je auto plně naložené – jinými slovy tlak, při jakém pneumatika odnese největší váhu.

To znamená, že se nemusíte obávat o to, že omylem prasknete pneumatiku, pokud toto číslo při nafoukávání překročíte. Pneumatiky jsou vytvořeny tak, aby byly velmi robustní a neexplodují při tlacích dokonce mnohem vyšších, než číslo maximálního tlaku. Je ale důležité dávat při nafukování vašich pneumatik pozor. Přílišné nafukování může způsobit poškození, opotřebování centrálního závitu, a pokud mají vaše pneumatiky v sobě příliš vzduchu, je zvýšené riziko, že selžou, pokud trefíte výmol.

Důležitou věcí při kontrole a nastavování tlaku pneumatik je znát správné předpisy pro vaše auto a držet se jich tak, jak jsou, a to vždycky (mějte na paměti, že se budou lišit podle toho, jestli je vaše auto plně naložené, nebo ne).

4. Nepoužité pneumatiky se nepoškozují

Je pravda, že poškození pneumatik je často způsobeno opotřebením kvůli používání na silnicích. Nejjasnějším znakem tohoto je fakt, že jak vám přibývají kilometry za volantem, dezén na vašich pneumatikách se začne opotřebovávat. To však neznamená, že pokud nepoužíváte své auto, pneumatiky zůstanou v nedotčeném stavu. Škála dalších faktorů taky ovlivňuje stav gumy, včetně podmínek, v jakých jsou pneumatiky skladovány. Například, když jsou vystaveny teplu, zimě, slunečnímu světlu, vodě a ledu, začnou stárnout.

Jsou kroky, které musíte udělat, abyste ochránili své pneumatiky, když se nepoužívají. Například, pokud je skladujete uvnitř ve studeném, suchém prostředí jako garáž. Když však vaše vozidlo dlouho nečinně stálo, můžete zjistit, že budete potřebovat pneumatiky nahradit, spíše než je pouze nafouknout. Měli byste je pozorně zkontrolovat pro jakékoliv znaky poškození jako praskliny či boule.

Pokud si nejste jistí, jestli jsou vaše pneumatiky pořád bezpečné, nechte je prozkoumat expertem – ideálně předtím, než je použijete a určitě předtím, než se vyberete na dlouhou cestu.

Ujištění se, že víte všechno, co je potřeba o vašich pneumatikách, vám může pomoci udržet se na cestách v bezpečí – a budete schopni si užít bezproblémovější zážitek z řízení. Pokud hledáte nové pneumatiky, můžeme vám pomoci. Podívejte se na nabídku, dostupnou na naší webové stránce a když najdete ty, které chcete, jednoduše si zařiďte montáž.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek