5 Řidičských omylů, které děláte právě teď

Podle NHTSA je nesoustředěné řízení zodpovědné za 10% všech smrtelných nehod. A ačkoli byste se mohli i řídit zákonem, pokud jde o to, co můžete a nemůžete udělat, pamatujte si, že jeden špatný krok by mohl všechno ukončit.

To všechno mě přimělo přemýšlet o všech ostatních malých chybách, které v našich vozidlech děláme, které se nezdají být velkým problémem, no ve skutečnosti jimi jsou.

1. Konverzace pomocí hands-free telefonu

Nezáleží na tom, jestli máte mobilní telefon v ruce nebo ne, stále řídíte ocelový blok o váze několik tun. Tolik věcí se může náhle pokazit. Výzkum ukázal, že to je mluvení, které ruší řidiče, ne skutečné držení telefonu. Průměrná osoba je schopna kdykoli zaostřit pouze na čtyři objekty.

Jakmile počítáte s veškerou mechanikou řízení - řízení, brzdění, zrychlení, posunutí, změnu rozhlasové stanice atd. - telefonní rozhovor již může být trochu příliš. A není to, jako byste jen mluvili; v telefonickém rozhovoru musíte poslouchat osobu, přemýšlet o tom, co daná osoba říká, a pak ji odpovědět. To vše odvádí vzácnou pozornost, která by se měla zaměřit na řízení.

2. Odchylování

Jednou z nejzákladnějších věcí při jízdě je zůstat ve vlastním pruhu. Zní to dost jednoduše, že? Ale to není.

Mnoho řidičů nevědomě vidí silniční značky jako vodítka, nikoliv absolutno, a přenáší se přes ně tak, jak někteří předškoláci vybarvují mimo linky. Faktem je, že v roce 2007 podle Národní správy pro bezpečnost silničního provozu 15 574 lidí zemřelo při nehodách kvůli řidičům, kteří vyjížděli ze svých pruhů. V tomtéž roce bylo 13 041 osob zabito při nehodách v důsledku alkoholu. Celkem strašidelné.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

3. Nedání přednosti zprava

Existuje jen málo věcí, které jsou více nepříjemné než pokusit se připojit na dálnici a nějaký hlupák vás nenechá se zařadit. Nedostatečné dávání přednosti je však víc než nepříjemné - je to nebezpečné. U řidičů starších než 70 let je špatné dávání přednosti hlavním důvodem nehod. Tito jezdci mohou jednoduše nevidět druhé vozidlo nebo nesprávně odhadnou čas, který mu musí poskytnout. Nejde ovšem pouze o starší řidiče - v roce 2007 bylo nedání přednosti pátou hlavní příčinou smrtelných dopravních nehod.

4. Jízda na červenou

Věděli jste, že se ve městech se stane 75% všech nehod? Můžete zkusit uhodnout hlavní důvod, proč? Svítí červená. Každým rokem způsobuje jízda na červenou zhruba 1 000 úmrtí a téměř 90 000 zranění. Nejčastějším důvodem, proč lidé jedou na červenou je, že spěchají.

Problém se stal tak špatným, že mnoho států má nyní kamery instalované na rušných křižovatkách. Dosud kamery vedly k 10 až 40% poklesu nehod způsobených jízdou na červenou. Zdá se, že potenciální zásah do peněženky zabrání kolizím na křižovatce.

5. Brzdění

To je těžké. Žiji v blízkosti Twin Peaks v San Franciscu a abych se dostal do centra, musím jet dolů dlouhým kopcem. Kopce jsou tak dlouhé a strmé, že nemusím ani používat plynový pedál. Ale brzdy jsou ještě jiný příběh. I když vím, že nemám brzdit celou cestu, je to téměř nemožné. Tak co bych měl dělat? Správným způsobem, jak brzdit dlouhou cestu, je brzdit pomocí převodovky. Toto se nazývá "brzdění motorem", které používá kompresi motoru k zpomalení vozidla. Máte-li manuální převodovku, znamená to přeřazení na nižší převodový stupeň, jako kdybyste šli z pátého na čtvrtý rychlostní stupeň v pětistupňové převodovce. U automatických převodovek stačí posunout do dalšího nejnižšího převodového stupně, jako např. D4 až D3. Všichni bychom měli být opatrnější, když řídíme - to je dáno. 

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek