Co byste měli vědět o kombinování pneumatik na vašem vozidle

Abyste dosáhli optimálních jízdních vlastností, společnost Continental doporučuje, aby stejné pneumatiky byly namontovány na všech místech vašeho vozidla. Jinými slovy pneumatiky stejné značky, velikosti dezénu pneumatik, indexu zatížení a se stejným symbolem rychlosti by měly být namontovány všude na vašem vozidle. Zvláště důležité je, aby zatížení pneumatiky, index a symbol rychlosti byly v souladu se specifikací výrobce vozidel pro všechny umístění kol. V mnoha zemích je to přímo zákonný požadavek. Řízení vozidla s nedoporučenou kombinací rozměrů pneumatik, konstrukcí a rychlostního hodnocení může být nebezpečné a nezákonné. Dodržujte doporučení výrobce vozidla a/nebo vyhledejte radu odborníka na pneumatiky, pokud zvažujete obnovu pneumatik různými rozměry, konstrukcemi, zatíženími nebo rychlostními hodnoceními.

Proč je točení pneumatik výhodné ?

Abyste dosáhli rovnoměrného opotřebení a maximalizovali životnost pneumatik, měly by být pneumatiky pravidelně otáčeny. Dodržujte doporučení výrobce vozidla k rotačnímu vzoru a intervalu. Pokud výrobce vozidel nestanoví jinak, společnost Continental doporučuje v pravidelných intervalech otáčet kola na nápravě. Například při přechodu z letních pneumatik na zimní pneumatiky nebo v kilometrových intervalech mezi 5 000 km a 10 000 km, nebo dříve, pokud se začíná objevovat nerovnoměrné opotřebení běhounu. Pokud pneumatiky začínají vykazovat nerovnoměrné opotřebení běhounu, požádejte pracovníka servisu, aby zkontroloval a/nebo opravil jakýkoli nesoulad kol nebo jiný mechanický problém.

Do otáčení pneumatik by měly být zahrnuty taky náhradní pneumatiky (ne dočasné náhradní pneumatiky) stejné velikosti a konstrukce jako základní pneumatiky. Vždy nastavte hnací tlak náhradních pneumatik, pokud je zahrnete do otáčení.

Upravte tlak v pneumatikách podle doporučení výrobce vozidla pro novou polohu kol (tlak předních a zadních pneumatik může být různý).

Otáčení pneumatik může ovlivnit systém monitorování tlaku v pneumatikách (TPMS). Podívejte se do příručky vozidla nebo se poraďte s kvalifikovaným servisním odborníkem, abyste provedli správné úpravy nebo rekalibraci systému.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Můžu kombinovat různé značky pneumatik a různé vzory běhounů na mém vozidle?

Doporučujeme, aby stejné pneumatiky byly namontovány na všechny kola vašeho vozidla. Je-li však vzhledem k dostupnosti nebo z ekonomických důvodů nutné kombinování, je přípustné kombinovat značky a vzory běhounu, pokud jsou na stejné nápravě namontovány stejné vzory běhounu a značky. Lze také kombinovat index zatížení a symbol rychlosti, dokud jsou symboly zatížení a symboly rychlosti nad minimálními doporučeními výrobce vozidla (extra zatížení vs. standardní zatížení). V takových případech by pneumatiky s vyšším jmenovitým rozměrem měly být namontovány na zadní nápravě.

Můžou být kombinovány různé hloubky běhounů ?

Pokud se rozhodnete, že na vozidle nahradíte pouze 2 pneumatiky, budou mít nové pneumatiky pravděpodobně větší hloubku dezénu než ty, které zůstaly na vozidle. Kombinování různých hloubek dezénu je obecně přípustné.

Průmysl výroby pneumatik doporučuje, aby nové pneumatiky byly namontovány na zadní nápravu.

Umístění pevnější zadní nápravy je obecně doporučeno, aby se zabránilo možné ztrátě řízením a ztrátě stability vozidla na kluzkém povrchu. Někteří výrobci automobilů doporučují instalovat nejnovější pneumatiky na přední nápravu. Další informace získáte u výrobce vozidla a/nebo odborníka na pneumatiky.

Výjimka pro schválené kombinace pneumatik

Některé vozidla můžou mít od výroby různé velikosti pneumatik na přední a zadní nápravě. Pro tyto schválené kombinace pneumatik byste měli dodržovat doporučení výrobce pneumatik. 

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek