Jak dlouho používat jednu pneumatiku? A jak zjistíte její věk?

 Jak dlouho používat jednu pneumatiku? A jak zjistíte její věk?

Jak dlouho používat jednu pneumatiku?

Železo rezaví, chléb tvrdne a plesniví, lidé vráskavějí a šediví - proces stárnutí těchto věcí umí lidské oko zachytit. Ale jak rozpoznáte věk pneumatiky? A kolik let můžete jezdit na jedněch pneumatikách?

Označení DOT

Všechny údaje potřebné k určení věku pneumatik lze nalézt na nich samotných. Takzvané označení DOT (Ministerstvo dopravy - toto označení amerického Ministerstva dopravy se osvědčilo po celém světě) se nachází na boku každé pneumatiky od roku 2000. Číslo DOT se skládá ze čtyř číslic a je zarámované tenkou linkou. První dvě číslice označují výrobní týden; třetí a čtvrtá číslice označují rok výroby. Příklady: pokud je číslo DOT 1911, pneumatika byla vyrobena v 19. týdnu roku 2011, tedy někdy v období od 16. do 22. května 2011. Pokud je číslo DOT 0905, pak tato pneumatika pochází z roku 2005, od konce února do začátku března. Tato by měla více než jedenáct let. Pneumatiky vyrobené před rokem 2000 jsou označeny třemi číslicemi a speciálním symbolem. První dvě číslice představují výrobní týden, stejně jako v čtyřmístných čísle, a třetí číslice udává poslední číslo výrobního roku. Trojmístné číslo bez symbolu se nachází na pneumatikách vyrobených v 80. letech minulého století. Nikdo by nikdy neměl použít tyto pneumatiky, i když ještě nebyly použity. Vzhledem k tomu, že kvalita pneumatik se věkem nelepší, jak je to například při dobré šunce nebo víně. Namísto toho se kaučuk stává křehkým a přilnavost není tak silná.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Známky stárnutí

Kromě samotného věku mají pneumatiky různé způsoby, jakými stárnou v důsledku jejich používání nebo dokonce i nepoužívání. Samozřejmě, dvouleté pneumatiky, které najely stovky tisíc kilometrů, vyvolají dojem mnohem starších než pětileté pneumatiky v autě důchodce, který jezdí jednou týdně na kávu. Povětrnostní podmínky, sluneční záření, ozón, jakož i mechanické namáhání zanechávají na pneumatikách známky poškození. Nesprávné skladování také přispívá k procesu stárnutí, ale zcela jinou mírou.

Právní předpisy

Každý, kdo zvažuje nákup použitých pneumatik, by měl být schopen rozeznat, v jakém stavu je vybrána pneumatika. A tyto znalosti také pomáhají při rozhodování, kdy vyměnit pneumatiky na vlastním autě. Podle zákona existuje limit na to, jak dlouho mohou být pneumatiky používány pouze pro karavany, přívěsy a přívěsy s rychlostním limitem 100 km / h. ADAC nebo německý prodejce pneumatik a (BRV) doporučuje výměnu pneumatik pro osobní automobily nejpozději po deseti letech používání, ale nejlépe po šesti letech. Opotřebení se však dostaví mnohem dříve, dokonce i při jízdě s běžnou intenzitou. Dále existuje několik právních předpisů, například předepsaná minimální hloubka dezénu 1,6 milimetrů - která je podle ADAC a dalších organizací příliš nízká. Proto vidíme, že nestačí znát všechny zákonné požadavky. Při posuzování pneumatik budete potřebovat trochu zdravého rozumu.

Takže co musím mít na paměti?

Pohled na značku DOT nikdy neuškodí. Takto nejprve zjistíme teoretickou životnost pneumatiky. Pak je však třeba zkontrolovat její všeobecný stav. Má dezén dostatečnou hloubku? Letní pneumatiky by měly mít více než tři milimetry a pro zimní pneumatiky jsou to čtyři milimetry. Při různých úhlech mohou mít různý dezén, proto je nejlépe změřit jejich několikrát a na různých místech. Existují viditelné zářezy nebo řezy? A co malé praskliny? Pokud je pneumatika namontována na kole: existují nějaké stopy rzi nebo poškození? Neexistuje téměř žádný způsob, jak posoudit podmínky, v jakých byly pneumatiky skladovány. Jen majitel nebo prodávající může poskytnout tyto informace.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek