Montáž a vyvažování pneumatik a kol

Kdykoliv si zadovážíte novou sadu pneumatik nebo kol, budete chtít odbornou montáž a vyvážení - pokud, samozřejmě, nejste odborníkem a nemáte své vlastní montážní a vyvažovací zařízení.

Co znamená “montáž” a “vyvažování”?

Montáž je poměrně jasná – je to jednoduše nasazování pneumatik na kola, pak instalace kol na vaši nápravu.

Vyvažování je trochu komplikovanější. O kole možno říct, že je v rovnováze, když je těžiště shodné s osou otáčení - jinými slovy, když je hmotnost kola a pneumatiky rovnoměrně rozložena kolem nápravy, takže při otáčení pneumatiky nevznikají žádné vibrace. Jednoduchý způsob, jak pochopit koncept vyvážené pneumatiky, je myslet na vaší pračku během cyklu odstřeďování. Pokud je prádlo rovnoměrně rozloženo uvnitř pračky, není žádný problém. Ale když se věci stanou nevyváženými, je to něco úplně jiného - a určitě byste nechtěli, aby se to stalo vašim pneumatikám!

Jak tedy vyvažování funguje?

Vyvažování točením

Váš instalatér používá speciální zařízení k analýze pneumatik a kol a najde těžké body, které by mohly způsobit vibrace při točení. Po jedné jsou sestavy pneumatik a kol umístěny na vyrovnávací stroj a projdou řadou diagnostických testů. Stroj identifikuje, kde je sestava pneumatik a kol v rovnováze, a pak technik napraví nerovnováhu aplikací malých závaží na ráfek na konkrétních místech, aby se vyrovnalo rozložení hmotnosti.

Vyvažování sil

Zatímco vyvažování točením rotuje sestavu pneumatik ve vzduchu, aby se našla nerovnováha, vyvažování sil simuluje sílu silnice na pneumatiky přitlačením velkého válce na pneumatiku při jejím otáčení. Pak stroj měří odchylku od dokonalé kulatosti, aby technik mohl vyvážit pneumatiku. Vyvažování sil může být schopno rozpoznat problémy s pneumatikami, které nebyly nalezeny pomocí vyvažování točení.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Jak můžete díky nevyváženým kolům zažít hrbolatou jízdu?

Pokud jsou vaše kola a pneumatiky nevyvážené, může dojít k ovlivnění jízdy vozidla. Pokud zažíváte vibrace, které začínají kolem 40-45 mph a zhoršují se se zvyšující se rychlostí, je pravděpodobné, že máte pneumatiku, která je nevyvážená.

Většina z nás je při jízdě citlivá na vibrace a dokonce i malé vibrace mohou být pro nás nesmírně otravné. A to není všechno - opakující se vibrace mohou způsobit, že se vaše pneumatiky opotřebovávají rychleji, spolu s ložisky kol a dalšími součástmi odpružení.

Vibrace mohou nastat také v případě, že kolo a/nebo pneumatika nejsou zcela kulaté. Pokud je na kole vyvýšené místo a také je vyvýšené místo na špičce pneumatiky a jsou náhodou umístěny na sobě, pak bude vyvýšenina ještě výraznější. Vyškolený technik může obvykle tento problém vyřešit mírným otočením pneumatiky na kole, takže nejvyšší body již nejsou umístěny na sobě.

Dostaňte do svého života trochu rovnováhy

Pokud si kupujete novou sadu pneumatik, nebo prostě přemýšlíte o tom, že byste mohli potřebovat vyvážit vaše kola, můžeme vám pomoct najít skvělého instalatéra přímo ve vašem okolí.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek