Ochrana pneumatik/ráfků

Zatímco obrubníky a nečistoty na silnici nebyly nikdy považovány za přátele pneumatik, mnoho dnešních pneumatik odolává náhodnému poškození tím, že má silnější gumu tvarovanou na klíčových místech na jejich bocích. To pomáhá snížit škody na pneumatikách a/nebo kolech, když řidič náhodně najede při parkování na obrubník nebo se ostře stočí z příjezdové cesty.

Většina standardních pneumatik však neobsahuje žádné chrániče ráfků, protože jsou často montovány na ocelová kola. Zatímco se to nejprve může zdát jako nedopatření, je to opravdu kvůli tomu, aby bylo vyhověno skutečnosti, že většina ocelových kol využívá puklice pro ochranu a lepší vzhled. Absence chráničů ráfků umožňuje větší flexibilitu v stylu puklice a tom, jak jsou puklice navrženy a připojeny ke kolu.

Pneumatiky, které mají chrániče pneumatik/ráfků, používají několik různých provedení. Mnohé z těchto pneumatik mají vyvýšené žebro přiléhající k oblasti patky na svých spodních bočních stěnách. Jiné pneumatiky mají zvýšená žebra na maximální šířce pneumatiky (vzdálenost mezi bočnicemi pneumatiky naměřenými v nejširší části pneumatiky).

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Pneumatiky s vyvýšeným žebrem přiléhajícím k patce jsou určeny k ochraně pneumatik s nízkým profilem a drahých hliníkových kol proti náhodnému poškození na obrubníku. Zatímco pneumatiky s vyvýšeným žebrem nebo tvarovaným výklenkem často zabraňují použití krytu kol, toto obvykle není problém, protože tyto pneumatiky se běžně používají na vozidlech vybavených koly z lehkých slitin.

Při lehkých terénních vozidlech ochrana ráfků také pomáhá chránit pneumatiku a kolo před nečistotami, stejně jako odolává i poškození způsobenému kameny, stonkami a dalšími terénními překážkami.

Pneumatiky, které obsahují jedno nebo více vyvýšených žeber ve své maximální šířce, se často nacházejí na dodávkových vozidlech a přívěsech. Tloušťka gumy zvýšeného žebra v nejširším místě pneumatiky odolává poškození boční stěny a zvyšuje množství gumy, která musí být opotřebena předtím, než obrubník prořeže pneumatiku nebo odkryje vnitřní šňůry pneumatiky.

Ať už je jejich výrobci nazývají "Maximální ochranný štít", "Ochranné ráfky" nebo "Ochranné rámy", je účel všech ochranných prvků pneumatiky/ráfků v podstatě stejný. Jsou určeny k tomu, aby se obětovaly, aby ochránily konstrukci vnitřní stěny pneumatiky a hliníkových kol, na kterých jsou namontovány.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek