Porozumění a nákup automobilových pneumatik

Profesionální řidiči vědí, že automobilové pneumatiky jsou jednou z nejdůležitějších součástí vozidla. Někteří řidiči podceňují jejich roli a myslí si, že motor nebo brzdy hrají důležitější roli. Dobré pneumatiky zajišťují bezpečnost řidiče a pasažérů. Kvalita pneumatik definuje všechno. Vysoko kvalitní pneumatiky poskytují vašemu vozidlu lepší ovládání a brzdění na vlhkých, klouzavých či suchých cestách. Je taky nesmírně důležité vybrat si pneumatiky podle počasí v oblasti, ve které žijete. V oblastech, kde je zima mírná, si řidiči dávají většinou celoroční pneumatiky, zatímco v zemích s těžkými zimami je vhodnější nasadit zimní pneumatiky či zimní pneumatiky na hnané nápravy.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Kdy vyměnit pneumatiky

Je více než jeden důvod pro vyměnění pneumatik, no hlavním důvodem je proces opotřebování pneumatik. Pneumatiky se stanou opotřebovanými, když je hloubka běhounu 0.16 cm. Hlavním účelem běhounu pneumatiky je rozptylovat vodu z kontaktní části a zajistit dobré přilnutí na cestu. Kontaktní patka je malý prostor, velký jako lidská dlaň, který je v kontaktu s cestou. Jinými slovy, bez běhounu pneumatika ztrácí svou schopnost přilnout na mokrou cestu. Nedokáže rychle zastavit, otočit se nebo zrychlit!

Moderní pneumatiky mají takzvané "indikátory opotřebení" pravidelně rozmístěné do drážek. Indikátory opotřebení jsou zvednuty do výše 0,16 a pomáhají pochopit, kdy je čas vyměnit pneumatiky. Když se indikátory dostanou na stejnou úroveň jako běhoun pneumatik, řidič ví, že si potřebuje koupit nový pár pneumatik.

Je tady taky další metoda, jak definovat, jestli je pneumatika dostatečně opotřebená, aby byla vyměněna. Nazývá se to Lincolnův test a využívá se zejména v Americe. Je potřebné si vzít cent, najít místo na pneumatice, kde se zdá, že má běhoun nejnižší úroveň. Řidič musí dát Lincolnovu hlavu dolů do drážky. Pokud řidič vidí vrch Lincolnovy hlavy s nápisem „In God we trust“, je to zlý znak. To znamená, že pneumatika by měla být vyměněna.

Většina manuálů k vozidlům, stejně jako mnoho mechaniků vám řekne, že průměrné pneumatiky by měly být vyměněny, když dovrší věk pět let. S rostoucím věkem se pneumatiky stávají velmi citlivými vůči různým poškozením. Existuje mnoho řidičských návyků, které ovlivňují stav vozidla – rychlá jízda, nouzové brzdění, rychlý start, poškozené cesty atd. Jen si představte, jak tyto faktory ovlivní pneumatiku v průběhu pěti let. Ve výsledku se riziko poškození vozidla, selhání a dokonce i nehody zvyšuje. Dobrou zprávou je, že je možné určit věk jakékoliv pneumatiky, dokonce i když máte použité pneumatiky. Na boční stěně pneumatiky, vedle lemu, je DOT číslo. DOT číslo pozůstává z různých číslic, které hovoří o datu výroby, výrobci a dalších informacích o pneumatice. První dvě číslice označují týden výroby. Poslední dvě číslice obvykle vyjadřují rok výroby pneumatiky. Například 3109 znamená, že pneumatika byla vyrobena v roce 2009 v 31. týdnu.

Abyste byli vy a vaši pasažéři v bezpečí, je důležité kontrolovat stav pneumatik a v případě potřeby je nahradit. Měli byste tedy zvážit koupi nových pneumatik, když je běhoun příliš nízký nebo když jsou pneumatiky starší než 5 let.

Typy pneumatik a povětrnostní podmínky

Řidiči vědí, že používání správného typu pneumatik může způsobit velký rozdíl. Používání letních pneumatik v zimě je nejen nebezpečné pro řidiče, ale taky špatné pro pneumatiky. Letní pneumatiky jsou vyrobeny z jiné gumy, a tedy reagují na chladné teploty rozdílně. Zimní pneumatiky mají vyšší obsah gumy, který je udržuje v nízkých teplotách pružné, zatímco letní pneumatiky poskytují lepší výkon v teplém počasí. Existují také celoroční pneumatiky, které jsou skvělou volbou pro oblasti s mírnými zimami. S tímto na mysli by řidiči měli nahradit v letní sezóně zimní pneumatiky letními a v zimní sezóně naopak.

Kde koupit pneumatiky

Trh s výrobou pneumatik je velký a velmi konkurenční. Řidičům je nabízena široká škála vysoce kvalitních produktů, které jsou vyráběny dobře známými výrobci s dobrou reputací. Nicméně, je lepší koupit pneumatiky online. Online obchody obvykle nabízejí lepší výběr v porovnání s konvenčními obchody. Věnujte pozornost různým speciálním nabídkám e-shopů. Můžete najít skvělou nabídku “kupte 3 a získejte 1 zdarma” nebo “sleva 3000 Kč za nákup čtyř pneumatik”. Nabídka samozřejmě závisí na výrobci a některé společnosti nejsou v otázce slev velmi štědré.

Když si určujete rozpočet na nové pneumatiky, nezapomeňte, že budete muset zaplatit něco navíc za jejich montáž – práci a materiál pro jejich vybalancování.

Když si objednáváte pneumatiky ze zahraničí, nezapomeňte taky na náklady na dopravu.

Kolik pneumatik potřebuji?

Stav předních pneumatik může být jiný jako těch zadních, no je lepší vyměnit všechny čtyři pneumatiky. Toto vám poskytne úplnou shodu co se týče velikosti, typu, výšky běhounu a dokonce i výrobce. Pro většinu moderních vozidel je vyhovující vyměnit najednou dvě pneumatiky, no pro některá vozidla a nákladní vozidla je povinností vyměnit všechny čtyři pneumatiky. Kompletní výměna je lepší a důležitá pro auta s pohonem čtyř kol a pohonem všech kol, protože kompletní výměna snižuje jakékoliv poškození komponentů systému pohonu všech kol. To samé platí i u určitých zimních pneumatik – potřebují být nahrazeny všechny najednou. Pokud je typ nově namontované pneumatiky jiný, než konstrukce pneumatiky, která je teď namontována, může to způsobit problémy při ovládání a kontrole.

Zvýšení výkonu jakéhokoliv vozidla je možné díky včasné údržbě. Údržba vozidla znamená nejen kontrolu úrovně oleje či nahrazování starých součástí. Znamená to taky péči o jeho pneumatiky a jejich včasnou výměnu. Nezapomeňte na své řidičské zvyky, které můžou výrazně prodloužit životnost pneumatik.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek