Registrování pneumatik v technickém průkazu vozidla

Registrování pneumatik v technickém průkazu vozidla

Ti, kteří chtějí vybavit své vozidlo pneumatikami, které nejsou uvedeny v technickém průkazu vozidla, nemusí vždy samostatně registrovat pneumatiky.

Informace v dokumentech vozidla

Technický průkaz - od října 2005 správně označen jako Část 1. osvědčení o registraci vozidla - obsahuje označení pneumatik povolených pro konkrétní vozidlo. Podrobné informace o velikostech pneumatik najdete v článcích 15.1, 15.2 a 15.3. - informace se tam nacházejí pro každou nápravu zvlášť. Změny týkající se pneumatik jsou uvedeny v článku 22. V případě starších vozidel je k dispozici více velikostí. Tyto doklady jsou stále platné. Specifikace jedné velikosti pneumatiky v nových osvědčeních o registraci vozidla však neznamená, že je povolena pouze tato velikost pneumatiky.

Najděte více povolených pneumatik

Další povolené velikosti naleznete v osvědčení o shodě, známé také pod označením CoC (Certifikát o shodě). Od roku 2005 musí výrobci automobilů předat tento dokument při prodeji nového vozidla. Obsahuje všechny druhy technických údajů o vozidle, včetně článků 32 a 50 s informacemi o všech schválených rozměrech pneumatik. Pokud nemáte nebo ztratíte svůj papír CoC, můžete o něj za poplatek znovu požádat výrobce automobilu. Mnozí výrobci také používají odpovídající databáze s funkcí vyhledávání online. Pokud pneumatika není uvedena v osvědčení o registraci vozidla, ale nachází se v papírech CoC, může být bez problémů nadhozen. Jako důkaz pro policii a zejména pro technickou inspekci by měla být vždy vyhotovena kopie dokumentu CoC, proto byste ji měli nosit s sebou v autě. Velikost pneumatiky může být uvedena také v části 1. v technickém průkazu. Pak není nutné nosit papír CoC vždy s sebou, protože to není povinné.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Individuální přehled nebo individuální schválení

Pokud pneumatiky nejsou uvedeny v technickém průkazu nebo v dokladech CoC, odborník musí vypracovat stanovisko o způsobilosti pneumatiky. Takové „výjimečné prohlášení o způsobilosti“ uvedené v části 1 článku 22 osvědčení o registraci vozidel je vždy zpoplatněno. Expert zkontroluje vhodnost pneumatiky a její montáž na disky - výrobce pneumatik musí předložit certifikát. Pokud je vše v pořádku, odborník vydá zprávu známou jako Obecná licence na provoz. Změna se pak zapíše do části 1 článku 22 osvědčení o registraci vozidla jako šablona ABE, a proto se stane oficiální.

Jízda na nepovolených pneumatikách

Jízda s nepovolenými pneumatikami samozřejmě není povolena a může být také velmi drahá. Pokud byť jen jedna část vozidla není oficiálně schválená - i když jde jen o pneumatiku - schválení celého vozidla je okamžitě zrušeno. Nemůžete jezdit bez provozní licence - policie může auto zabavit a za takových okolností můžete ztratit i pojistné krytí.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek