RUNFLAT TECHNOLOGIE: Rozhovor s Timo Eisenem

Run-flat technologie (pneumatiky s vlastnostmi nouzového chodu) je opět na vzestupu. I když se před pár lety zdálo, ze run-flat pneumatikám došla pára, teď jejich tržní podíl opět výrazně roste. V rozhovoru s Manažerem prodeje ve “Wheels” a Key Account Manažerem v “Delticom”, Timo Eisenem, jsme mluvili o výhodách a nevýhodách run-flat pneumatik, ceně a bezpečnosti run-flat technologie, o tom, co výrobci pneumatik v oblasti run-flat technologie nabízejí a na co si dávat pozor, když vybíráme run-flat pneumatiky.

PNEUMATIKA.COM: Dobrý den, Timo!

Timo Eisen:  Dobrý den, Tetiana!

PNEUMATIKA.COM: Každý ví, že pneumatiky hrají v otázce řízení a bezpečnosti zvlášť důležitou roli. Existuje mnoho nových technologií, které zlepšují bezpečnost řízení. Jednou z těchto technologií je run-flat nebo run on flat. Co jsou run-flat pneumatiky a jak princip "run flat" funguje?

Timo Eisen:  Run-flat pneumatiky jsou pořád pojízdné, dokonce i když tlak vzduchu uvnitř pneumatiky spadne, alespoň na určitou vzdálenost a při pomalé rychlosti. Kvůli značně posíleným bočním stěnám run-flat pneumatiky dokážou nést váhu vozidla bez vzduchu. Speciálně navržené patky pneumatiky taky zabraňují tomu, aby se pneumatiky uvolnili z okraje. Princip run-flat je tedy založen na samopodporujících posílených zdích pneumatiky. To zabraňuje stlačení boku pneumatiky mezi cestou a ráfkem, jako i klouzání pneumatiky v ráfku. Toto jsou v kostce run-flat pneumatiky a to, jak fungují.

PNEUMATIKA.COM: Podle mně je to dost zajímavá technologie. Jak možno rozeznat run-flat pneumatiku?

Timo Eisen:  Každá pneumatika má přiměřené označení na boční zdi, které indikuje velikost, výrobce, model, DOT a další údaje pneumatiky. Run-flat pneumatiky mají další speciální značení. Toto se však různí v závislosti na výrobci pneumatik. Označení může být, například, ROF, RFT, EMT, RCS, SSR, ZP pro nulový tlak, nebo DSST. Nebo jednoduše "RUNFLAT." No vždycky je na boku pneumatiky označení.


 Timo Eisen

PNEUMATIKA.COM: Děkuji! A co obchod? Musíte se podívat na pneumatiku, abyste viděli, jestli má run-flat technologii?

Timo Eisen:  Ne, samozřejmě, jestli hledáte takovéto pneumatiky, musíte se podívat na boční stěnu pneumatiky, abyste viděli, jestli je to run-flat pneumatika. To pak znamená tyto zmiňované identifikace. Tyto označení výrobců jsou součástí našeho e-shopu, například, jestli hledáte odpovídající pneumatiku. To znamená, například, že můžete hledat konkrétní značky pneumatik s charakteristikami run-flat a získat zde online přesně ty reprodukované zkratky, které pak můžete najít na pneumatikách.

PNEUMATIKA.COM: A jaké jsou výhody a nevýhody run-flat pneumatik?

Timo Eisen:  Největší výhodou je očividně bezpečnost. Dokonce i při náhlém snížení tlaku nebo při postupné ztrátě tlaku je bezpečné pokračovat v cestě autem, protože můžete vozidlo kontrolovat. Náhlá ztráta tlaku, klasické píchnutí, je na druhé straně život ohrožující a ochromí mnoho řidičů, obzvlášť na dálnicích při vysokých rychlostech. Při run-flat pneumatikách je to jiné, protože je při běžném poškození pneumatiky zaručena pokračující jízda. Jinak vyžadovaná výměna kola na život ohrožujících místech, jako je krajnice na dálnici, na vesnických cestách či v dlouhých tunelech, je tedy eliminovaná. Další velkou výhodou je komfort. V případě poškození nemusíte provést výměnu kola sami nebo pomocí poruchové služby, no obvykle můžete přímo kontaktovat dílera kvůli velké diverzitě run-flat pneumatik. S použitím run-flat pneumatik nepotřebujete vézt žádné náhradní kola, co pak zvyšuje úložní prostor až do 80 litrů. Další výhodou je, že váha náhradního kola je eliminována, a tak se šetří energie a palivo. No s výhodami přicházejí i nevýhody. Možno je spatřit v ceně. Run-flat pneumatiky jsou dražší než běžné pneumatiky. Váha run-flat pneumatiky je taky jemně vyšší, kvůli run-flat dizajnu. Vyšší váha vždycky znamená výdaj energie, co vyvolává nízkou dodatečnou spotřebu. V současném stádiu vývoje to je však do velké míry na úrovni konvenčních pneumatik.

PNEUMATIKA.COM: Skvělé, děkuji! Jednou z hlavních výhod run-flat pneumatik je, že jste v případě poškození pořád mobilní. Jak daleko a jak rychlo můžete řídit s poškozenou pneumatikou?

Timo Eisen:  Vzdálenost a rychlost jsou samozřejmě omezeny, protože v případě poškození jsou pneumatiky odtlakovány. Dobře známí výrobci specifikují rychlost do 80 km/h, jako i vzdálenost kolem 80 km v poškozeném stavu. Vyšší rychlosti či delší vzdálenosti se však nedoporučují. Pokud je vozidlo vybaveno run-flat pneumatikami ve výrobě, najdete specifické nouzové vzdálenosti a rychlosti v manuálu vozidla.

PNEUMATIKA.COM: Mají run-flat pneumatiky taky takzvanou technologii šetřící palivo?

Timo Eisen:  Run-flat přirozeně šetří váhu náhradního kola, no taky vyžaduje trochu více energie, protože run-flat pneumatika je těžší, než běžné pneumatiky. Řekl bych, že to převáží. Palivo-šetřící pneumatika, konkrétně pneumatika s nízkým valivým odporem, není automaticky ekvivalentem k run-flat pneumatice. Technologie šetřící palivo a vlastnosti nouzového chodu se však vzájemně nevylučují.

PNEUMATIKA.COM: Které značky nabízejí run-flat technologii?

Timo Eisen:  V současnosti existuje široká škála značek v různých cenových segmentech. Někteří z těchto výrobců zahrnují Bridgestone, Michelin, Continental, Goodyear, Dunlop, Pirelli, jako i Falcons, Nokian, Kumho, Hankook, Nexen, Yokohama a další. Dnes je mnoho značek, které jsou dostupné v různých velikostech.

PNEUMATIKA.COM: A závisí cena na značce?

Timo Eisen:  Co se týče ceny, je potřeba říct, že run-flat pneumatika je dražší než běžná pneumatika, a to kvůli svému speciálnímu dizajnu a technologii. Rozdíly v cenách pneumatik jsou podobné jako u běžných pneumatik, a tak budou třeba Michelin pneumatiky značně dražší, než pneumatiky od Hankook.

PNEUMATIKA.COM: Tomu rozumím. A dají se run-flat pneumatiky namontovat na všechny vozidla?

Timo Eisen:  Použití run-flat pneumatik je vždycky doporučováno pro vozidla, která jsou s takovýmito pneumatikami vyrobena ve výrobním závodě. V těchto vozidlech jsou síly působící na závěs vzaty v úvahu v podobě tvrdších bočních stěn pneumatik. Navíc vozidlo potřebuje, aby bylo spolu s run-flat pneumatikami vybaveno i monitorováním tlaku v pneumatikách. Je velmi důležité, aby si řidič všiml, když pneumatika ztratí tlak. Proto je kontrola tlaku pneumatik povinná. Run-flat pneumatiky jsou tedy doporučeny pro vozidla, která mají takové vybavení od výroby, nebo vozidla, která jimi můžou být dodatečně vybaveny.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

PNEUMATIKA.COM: Můžou run-flat pneumatiky vlastně sedět na „normální“ ráfek?

Timo Eisen:  Ano, je to možné. No je tady riziko, že run-flat pneumatika seskočí z ráfku, když přijde ke ztrátě tlaku. Toto se může stát v extrémní situaci, například kvůli ostrému rohu, nebo při uhýbacím manévru, když je pneumatika prázdná. Tady je výhoda takzvaných ráfků s rozšířenými vyvýšeninami. Toto jsou ráfky, které mají technický název EH2 nebo EH2 +. Díky speciálnímu tvaru těchto ráfků má pneumatika více stability a bezpečnosti a je eliminováno riziko, že run-flat pneumatika může seskočit z ráfku. Toto však není požadavkem. Nepotřebujete mít nutně korespondující run-flat ráfky s run-flat pneumatikami a následně nepotřebujete nutně použít run-flat pneumatiky na run-flat ráfky. Můžou být smíchány.

PNEUMATIKA.COM: BMW hrá v oblasti run-flat pneumatik roli průkopníka a svou technologií vybavuje mnoho svých modelů jako standard. Jsou run-flat pneumatiky povinné pro jakýkoliv BMW model?

Timo Eisen:  I když je BMW považováno za velmi časného průkopníka v této technologii, použití tohoto systému pneumatik není povinné. Měli byste však vědět, že tato vozidla obvykle nemají na palubě poruchový set nebo náhradní kolo. A tak pokud je vozidlo od výrobce navrženo tak, aby používalo run-flat pneumatiky a vy tyto run-flat pneumatiky vyměníte za běžné pneumatiky, pak byste měli vědět, že pohyblivost v případě poškození v závislosti na vozidle již nemusí existovat. Dokonce i když později vybavíte vozidlo jinou poruchovou sadou, neměli byste zapomenout tyto zdroje zajistit a zařídit, aby pro ně byl dostupný dostatek bezpečného úložného prostoru.

PNEUMATIKA.COM: Dobře, děkuji. Ráda bych se zeptala na trochu více o montáži pneumatik. Kde možno run-flat pneumatiky namontovat a můžete to udělat sami?

Timo Eisen:  Run-flat pneumatiky by měl vždycky montovat kvalifikovaný díler. Existují díleři, kteří jsou certifikováni WDK (Obchodní asociace německého gumárenského průmyslu). Takové certifikační dokumenty jsou standardem kvality týkajícím se školení montérů a montážních strojů. Zákazník, který má zájem o pneumatiky, si může rychle a jednoduše vybrat specializovaného dílera ze své oblasti z více než 10,000 montážních firem, například www.pneumatika.com . Samostatná montáž se obecně nedoporučuje, protože pneumatiky vyžadují speciální montáž a můžou být jednoduše poškozeny, co výrazně zvyšuje riziko nehod.

PNEUMATIKA.COM: A co bychom měli zvažovat, když měníme run-flat pneumatiky? Říkali jste, že kvalifikovaní díleři jsou důležití?

Timo Eisen:  Manipulování s run-flat pneumatikami by vždycky měl provádět vyškolený člověk, a pak není montáž ani komplikovaná, ani drahá. Nespecializovaná osoba s nevhodným vybavením však může pneumatice způsobit poškození, které se pak může stát kritickým, když se pneumatika zahřeje nebo je pod velkým stresem. Run-flat pneumatiky patří do rukou specializovaných dílerů.

PNEUMATIKA.COM: Tomu rozumím. Mnohokrát díky. Můžete mi říct, jestli možno prasklou run-flat pneumatiku spravit?

Timo Eisen:  To je velmi zajímavá otázka. Spravování run-flat pneumatiky není výrobci doporučováno, nebo je dokonce i odmítáno. To znamená, že pneumatika, která má prasklinu, poškození nebo něco jiného, by neměla být opravena ale vyměněna. Je to kvůli dizajnu a speciální boční stěně pneumatiky.

PNEUMATIKA.COM: A co run-flat a TPMS?

Timo Eisen:  TPMS je systém monitorování tlaku v pneumatikách. Run-flat pneumatika nemusí nutně ukazovat ztrátu tlaku v porovnání s běžnou pneumatikou. Run-flat pneumatika se ztrátou tlaku se zdá být třeba v městském provozu vcelku „normální". Toto je nebezpečné, protože pak se již ocitnete přímo v situaci poškození a nemůžete následovat omezení výrobce pneumatik v otázce rychlosti a zbytkových kilometrů pneumatiky. Proto je důležité, aby měly vozidla s run-flat pneumatikami správný systém monitorování tlaku v pneumatikách. Pro vozidla, která jsou navrženy pro run-flat pneumatiky ve výrobě, jsou tyto systémy pro monitorování tlaku v pneumatikách vždycky součástí výbavy.

PNEUMATIKA.COM: Dobře. To bude všechno. Mnohokrát díky za vaši pomoc.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek