Stopy pneumatik

Stopy pneumatik jsou klasifikovány jako důkazy, protože pneumatiky zanechávají jedinečný vzorek. Stejně jako stopy bot mohou přispět ke zúžení na značku, styl a velikost, stopy pneumatik mají stejnou schopnost. Zjišťování stopy pneumatik se může dělat pomocí vyhledávacích databází, které vytvořil výrobce, FBI nebo jiná agentura. Tyto databáze pomáhají vyšetřovateli určit, jaký typ pneumatiky zanechal stopu a jaké značky je pneumatika. Po tomto určení může pomoci zkrátit vyšetřování typu vozidla, pro které byla pneumatika používána. Stejně jako většina důkazů mohou být pneumatiky použity k tomu, aby pomohly při identifikaci pachatele tím, že stopy odpovídají pneumatikám na podezřelém vozidle.

Pro dvě vozidla je obtížné zanechat stejnou stopu pneumatik. Důvodem je to, že při jejich používání mění opotřebení vzhled pneumatiky. Příkladem by mohlo být jedinečné opotřebení vnějšího okraje pneumatiky, protože vozidlo není přesně vycentrované. Tento jedinečný vzor je pro vyšetřování velmi důležitý, protože bude přítomen pouze u pneumatiky vozidla, která byla již použita. Někdy lze vozidlo snadno identifikovat, například může mít různé pneumatiky používané na stejném vozidle.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Stopy pneumatik jsou jako otisky prstů, jsou rozděleny do kategorií viditelných, plastových a latentních. Vzorky stop lze shromažďovat několika způsoby. Prvním typem stop jsou viditelné stopy. Tyto jsou viditelné pouhým okem a lze je fotografovat bez použití speciálních zařízení a prášků. Dalším typem stop jsou plastické nebo trojrozměrné stopy, které lze sbírat zhotovením odlitku. Odlitek je vyroben z práškového kamenného materiálu, jako je zubní kámen a voda. Jakmile se směs vysuší, vznikne trojrozměrný model. Poslední typ stop jsou latentní stopy, je to otisk, který není viditelný pouhým okem. Latentní stopy se obvykle nacházejí na plochách, které jsou ploché a jsou v přírodě, jako jsou chodníky, silnice nebo příjezdové cesty. Pro shromažďování tohoto typu stop, se nejvíce využívají elektrostatické a želatinové zvedací přístroje pro prachový tisk. Elektrostatické zařízení pro zvedání prachu je nástroj, který elektrostaticky nabije částice v prachu nebo lehké půdě.

Tyto částice se potom přenesou do zvedací fólie, jako je želatina. Tato metoda je nejlepší pro sběr suchých nebo prašných stop, na téměř jakémkoli povrchu. Želatinový zvedák je gumová fólie, která dokáže zvednout otisky z porézních drsných, texturovaných a zakřivených povrchů. Želatinový zvedák může být také použit ke sběru otisků z vozidla nebo z místa činu. Stejně jako u všech důkazů musí být tyto otisky správně zachovány, aby se zabránilo kontaminaci. Pro porovnání otisků, které byly pořízeny, je nejlepší nechat tyto otisky na vozidle. Vzorky z místa činu by měly být zakonzervovány.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek