Valivý odpor pneumatik

Při vašem hledání těch nejlepších pneumatik pro vaše vozidlo pravděpodobně narazíte na frázi „valivý odpor pneumatik“ a budete přemýšlet jak nad tím, co to je, tak i nad tím, jak to může ovlivnit vaše rozhodnutí o nákupu pneumatik. Níže se podíváme na to, co valivý odpor pneumatik je, jak valivý odpor pneumatik může zlepšit spotřebu paliva vašeho vozidla a jaké typy pneumatik s nízkým valivým odporem, které jsou přátelské k životnímu prostředí, zde v Bridgestone nabízíme.

CO JE VALIVÝ ODPOR?

Když stisknete na svém vozidle plyn, v podstatě přesouváte energii – ve formě plynu či elektřiny, v závislosti na vašem automobilu, přes motor a další systémy ve vašem vozidle. To vyústí v točení vašich pneumatik a vytvoří se dostatečné momentum pro pohyb vašeho automobilu. Aby se to podařilo, musí však vaše vozidlo překonat množství různých faktorů, které mu můžou bránit v pohybu vpřed. Jedním z těchto faktorů je valivý odpor pneumatik.

Valivý odpor pneumatik je energie, kterou Vaše vozidlo potřebuje poslat vašim pneumatikám, aby zachovalo pohyb v konzistentní rychlosti na silnici. Jinými slovy je to snaha, která je vyžadována, aby se pneumatika otáčela. Tím, co nejvíce přispívá k valivému odporu, je proces známý jako hystereze. Hystereze je v podstatě ztráta energie, která se vyskytne, když se pneumatika pohybuje po své stopě. Ztráta energie musí být překonána motorem vozidla, co způsobí plýtvání palivem.

LZE SE VALIVÉMU ODPORU VYHNOUT?

Valivý odpor se vyskytne, kdykoliv se dostane pneumatika do kontaktu s povrchem vozovky. I když se tomu nelze vyhnout, lze to minimalizovat. Protože je valivý odpor pneumatiky způsoben hysterezí, pneumatiky mohou být navrženy se speciálnými běhouny, které jsou odolnější vůči vytváření tepla a zkonstruovány tak, aby minimalizovali výchylky pneumatik pro menší ztrátu energie. Tyto známe jako pneumatiky s nízkým valivým odporem.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

MAJÍ PNEUMATIKY S NÍZKÝM VALIVÝM ODPOREM NĚJAKÉ VÝHODY?

Pro řidiče, kteří chtějí optimalizovat spotřebu paliva jejich vozidla, zní odpověď ano. Pneumatiky s nízkým valivým odporem můžou být mnohem šetrnější v otázce spotřeby, než konvenční pneumatiky. Ministerstvo energetiky USA udělalo průzkum, který ukazuje, že využívání pneumatik s nízkým valivým odporem dokáže řidičům ušetřit až do 10% paliva. Pro většinu řidičů je však úspora na úrovni kolem 3%. I když to nezní jako hodně, tyto čísla se časem nasbírají a dokážou způsobit výraznou úsporu nákladů na palivo.

JE PŘI PNEUMATIKÁCH S NÍZKÝM VALIVÝM ODPOREM POTŘEBA DĚLAT KOMPROMISY?

Jako při většině věcí v životě, nic není zadarmo, a ta stejná pravda platí i pro pneumatiky s nízkým valivým odporem, alespoň do té doby, než bude představena nová technologie. Například, výrobce pneumatik může zredukovat hloubku běhounu pro zlepšení valivého odporu. To však způsobí omezení životnosti pneumatiky. Pro překonání tohoto kompromisu by měla být navržena nová technologie pro zachování výkonu při zlepšení valivého odporu.

JAKÉ TYPY PNEUMATIK S NÍZKÝM VALIVÝM ODPOREM NABÍZÍ BRIDGESTONE?

Tady v Bridgestone jsou pneumatiky s tím nejlepším valivým odporem v řadě Ecopia. Jsou to taky naše pneumatiky s nejnižší spotřebou paliva. Naše řada pneumatik Ecopia line je navržena tak, aby nabízela vyváženou, celoročně pohodlnou jízdu a nejlepší zážitek z řízení. Některé z našich Ecopia pneumatik jsou dokonce částečně vyrobeny z recyklované gumy, pro zlepšení jejich přátelskosti k životnímu prostředí.

Naše celá řada pneumatik Ecopia je navržena tak, aby nabízela řidičům ekologicky šetrnější celoroční pneumatiky, které nedělají kompromisy v otázce výkonu či pohodlí jízdy. Například, naše prémiová pneumatika Ecopia, Ecopia EP422 Plus, je speciálně navržena s patentovaným běhounem, který šetří palivo a bočními stěnami, které pomáhají potlačit valivý odpor pneumatik, aby vám zajistili více kilometrů navíc z každé nádrže paliva*, než přední pneumatika Firestone. Pneumatika Ecopia 422 Plus nabízí optimalizovanou kontaktní stopu, která pomáhá distribuovat váhu vašeho vozidla rovnoměrně na pneumatiku, pro rovnoměrné opotřebování a delší životnost pneumatiky. Nabízí taky inovativní vzor běhounu, který pomáhá udržet vaše pneumatiky tiché a vaši jízdu pohodlnou.

Skutečné výsledky se můžou lišit v závislosti na údržbě pneumatik, vozidle, stylu řízení a podmínkách na silnici

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek