Vymyšleno, vytvořeno, vyrobeno: Jak a kde se tvoří vaše pneumatiky

Podle spotřebitelských zpráv si téměř 8 z 10 Američanů raději koupí americké výrobky. A co víc, 60 procent uvedlo, že jsou ochotni zaplatit o 10 procent více za domácí zboží. Přesto je to podle průzkumu Associated Press v praxi naopak. Tato studie zjistila, že 3 ze 4 lidí by upřednostnili americkou firmu, ale nakonec skončili s levnějším zahraničním zbožím. Co vysvětluje tyto protichůdné zprávy?

Lidé mohou mít rád myšlenku na nákup domácího výrobku, ale nakonec je jejich peněženky řeknou něco jiného. Spousta amerických výrobků jednoduše stojí více. Stojí vyšší cena za to? Jádrem této rozpravy je myšlenka o hodnotě.

Merriam Webster definuje hodnotu jako: "Spravedlivý výnos nebo ekvivalent zboží, služeb nebo peněz za něco, co vyměníte." Vy chcete spravedlivý výnos za to, co utratíte. To platí zejména pro pneumatiky, na které se spoléháte při každodenním pohybu. Domácí nebo zahraniční produkt, pokud se pneumatika rozpadne rychle, nikam nedojdete. Toto zasáhne váš rozpočet a peněženku.

Existuje tolik možností a "kterou pneumatiku bych měl koupit" může být skličující otázka. Máte-li koupit zahraniční nebo domácí, celoroční nebo specializované? Chcete-li zjednodušit své rozhodnutí, začněte se základy.

Zrození pneumatiky

V roce 1888 Benz vynalezl první benzinové vozidlo, které na svých kolech mělo pneumatiky. Robert Thomson, skotský vynálezce, vynalezl pneumatiku v roce 1845, ale nepřilákal příliš mnoho pozornosti, dokud jiný skot, John Boyd Dunlop, neudělal jednu pro tříkolku svého syna v roce 1888. Jednalo se o revoluční koncept, který nahradil kovová kola vzduchem naplněnou pneumatikou na kovovém kole. V roce 1905 byla první pneumatika vybavena běhounem, což přispělo ke zvýšení trakce. Henry Ford vynalezl montážní linku v roce 1913 a když americká firma Du Pont industrializovala syntetický kaučuk v roce 1931, začala se sériová výroba a také začala doba moderních pneumatik.

Došlo k dalšímu pokroku v technologii pneumatik, včetně radiální pneumatiky (1949), která vertikálně uspořádala šňůry v pneumatikách, aby zvýšila efektivní využívání paliva rovnoměrným dotykem běhounu s vozovkou. Běžecká pneumatika RunFlat (1980) pokračuje i přes škrábance nebo díry a v roce 2000 se zvyšuje koncentrace na ekologicky šetrné pneumatiky Eco Tuning, aby šly ruka v ruce s ekologickými vozy.

Všechny tyto vylepšení znamenají, že máte spoustu možností v otázce designu, ale pokud jde o materiály, všechny pneumatiky jsou vyrobeny z kombinace přírodního a syntetického kaučuku a také sazí. Přírodní kaučuk pochází z gumového stromu Hevea Brasiliensis, který pochází z Jižní Ameriky a který se pěstuje na tropických plantážích, zejména v jihovýchodní Asii a západní Africe. Vyrobena v Americe nebo vyrobena kdekoliv jinde, každá pneumatika obsahující přírodní kaučuk se spoléhá na stromy z tropických plantáží mimo Ameriku. Syntetický kaučuk pochází z polymerů ropy; Saze se také skládají z ropy (nebo zemního plynu) v kombinaci s kyslíkem v procesu spalování.

Výroba pneumatik spotřebovává 70 procent světové gumy a vědci nyní hledají alternativu k gumovému stromu. Asi 93 procent těchto stromů pochází z Asie, kde chtějí chránit deštné pralesy. K tomuto účelu může být odpovědí keř guayule. Pouštní rostlina, která může růst i v USA, vyžaduje poměrně málo vody a je odolná vůči chorobám. Snahy o výrobu dostatečného množství gumy z guayule jsou stále v plném proudu.

Kde jsou pneumatiky vyráběny

Z hlediska samotné pneumatiky jsou všichni výrobci na společné půdě. Spoléhají na gumu z tropických gumových stromů, stejně jako na ropu. Vyrábějí také pneumatiky ve více zemích, i když USA celkově vyrábějí většinu pneumatik. Ze 72 typů pneumatik, které testoval zákaznický průzkum v roce 2016, žádný z výrobců nevyráběl své pneumatiky výhradně v USA. To samé platí i pro Evropu, i zdejší výrobci mají velkou část své výroby přesunutou do jiných zemí.

Tento graf ukazuje produkční rozpětí:

Během posledního desetiletí došlo k nárůstu americké no i evropské výroby. Část z toho vychází z nárůstu levné energie, druhá z poklesu nákladů na pracovní sílu.

Spotřebitelské zprávy uvádějí: "Je možné, že v budoucnu by se mohlo změnit rozdělení výroby, neboť v dalších několika letech se v USA budou vyrábět nové pneumatiky."

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Vyrobeno doma

Jihokorejská společnost a sedmý největší výrobce pneumatik na světě, Hankook, přináší díky své nové továrně tisíce pracovních míst do Tennessee. Zařízení v hodnotě 800 milionů dolarů má 1,5 milionu čtverečních stop a do místního hospodářství přinese asi 1 600 pracovních míst. "Budeme schopni poskytnout našim zákazníkům, spotřebitelům a výrobcům automobilů vysoce kvalitní pneumatiky a špičkové služby pro uspokojení požadavků amerického trhu," říká generální ředitel společnosti Hankook, pan Seung Hwa Suh. Nová továrna ukazuje, že společnost Hankook je připravena splnit standardy kvality, které přicházejí s americkou výrobu.

To samé platí i pro evropskou výrobu, pro zákazníky je mnohem lákavější zakoupit si pneumatiky či jiné výrobky „domácí“ výroby,

Největším evropským výrobcem pneumatik je v současnosti francouzská společnost Michelin která na tomto poli soupeří s dalšími velkými evropskými výrobci, největší konkurencí je německá společnost Continental.

Domácí produkce, tak jako i u amerických pneumatik, samozřejmě tvoří jen část výroby evropských výrobců, no i tak je můžeme považovat za určitou záruku kvality.

Třeba právě Michelin vyrábí své produkty až v 17 zemích světa a jejich zařízení můžeme najít jak v Evropě, tak i v Jižní a Severní Americe či v Asii.

Hodnota dobré pneumatiky

Čím hůře je pneumatika vyrobená, tím více se bude opotřebovávat. Kupte špatně vyrobenou, levnou nebo použitou pneumatiku a brzy se můžete ocitnout v obchodě, kde budete hledat novou. Kupte špatně vyrobenou drahou pneumatiku a dosáhnete stejného výsledku. Kupte kvalitní pneumatiku a očekávejte dlouhou životnost v kombinaci se špičkovým výkonem.

Klíčem je hledat pneumatiku, která vydrží nejdéle, protože dlouhověkost snižuje vaše výdaje v průběhu času. Kromě toho dobře sestavená pneumatika může zvýšit efektivitu spotřeby paliva, což vám ušetří peníze. Pokud jde o plyn, velikost pneumatik a design vám ušetří 4 až 7 procent. Pokud potřebujete koupit větší pneumatiku, kupte si takovou, která je dobře navržená. Pneumatika s kvalitní konstrukcí, která poskytuje přesně to pravé množství silničního odporu, vám v dlouhodobém horizontu poslouží velmi dobře.

Máte jen určité množství peněz, které můžete vynaložit na pneumatiky. Ale neobětujte hodnotu. Možná budete muset utratit trochu víc za ty správné pro vás, no domácí výrobci tvrdě pracují, aby vám přinesli cenově dostupné pneumatiky, které poskytují maximální hodnotu za vaše peníze 

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek