Vztah mezi vašimi pneumatikami a pojištěním auta – Co jste nevěděli

Zde je něco o pojištění. Všichni máme pojištění auta, poctivě platíme pojistné, no samozřejmě nechceme být v situaci, ve které si musíme na toto pojištění uplatnit nárok. Pojištění je jako hasicí přístroj - koupíte jej, ale modlíte se k Bohu, abyste jej nikdy nemuseli použít. Ale modlitba často nestačí. Může nastat situace (z několika důvodů), kdy musíte uplatnit nárok vůči své pojišťovně. Jak si myslíte, že váš pojistitel zareaguje?

Pojišťovny nesnáší vyplácení

Žádné překvapení. Nikdo nechce, aby mu byli sebrány jeho peníze. A někdy se zdá, že pojišťovny jsou na vrcholu tohoto seznamu. Nezáleží na tom, že jste jim platili pravidelné pojistné, takže to, co vám vyplácejí (alespoň část z nich), jsou vaše vlastní peníze. No, myslím, že jsme na ně přísní, protože ano, oni mají těžkou práci, aby se ujistili, že náš nárok je oprávněný. No je strašně těžké přijít z debaty o nároku na pojištění s úsměvem na obličeji. Vaše pojišťovna může poukázat na několik důvodů, proč nemůže být váš nárok vyplacen. Některé z těchto důvodů se přímo týkají pneumatik vašeho auta.

Pokud jste nevěděli, jak a proč vaše pneumatiky mohou ovlivnit vaše pojištění vozu, je nyní čas to zjistit.

Jak můžou vaše pneumatiky ovlivnit pojištění vašeho auta

No, v podstatě dvěma způsoby. Z nějakých důvodů můžou vaše pneumatiky znehodnotit vaše pojištění. A existují určité situace, kdy kvůli pneumatikám vaše pojistka narůstá. Zjistíme, jak.

Jak můžou pneumatiky zneplatnit vaše pojištění

V podstatě pojišťovna tvrdí, že vaše vozidlo musí být v okamžiku nehody ve "stavu vhodném na silnici", aby bylo možné získat pojištění. "Stav vhodný na silnici" může znamenat řadu věcí a samozřejmě zahrnuje pneumatiky vašeho vozidla. Logika pojistitele je, že pokud z nějakého důvodu (i ty, které souvisejí s pneumatikami vašeho auta), vaše auto bylo ohroženo, vaše nároky nebudou uplatněny.

Pneumatiky pro vaše vozidlo mohou způsobit, že vaše auto není ve "stavu vhodném na silnici" za následujících podmínek.

Nesedící náhradní pneumatiky

To se nevztahuje na nová vozidla vybavena originálním vybavením pneumatik. Po uplynutí doby, kdy vyměníte pneumatiky, je nejlepší dodržet původní technické údaje doporučené výrobcem. Abyste byli zcela v bezpečí, můžete se dokonce rozhodnout pro stejnou značku pneumatik.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Originální příslušenství bylo výrobcem pečlivě vybráno, aby byla zajištěna bezpečná jízda. A výměna těchto pneumatik ovlivňuje ovládání vozidla, brzdnou schopnost a další faktory, takže pneumatiky nejsou vhodné pro bezpečnou jízdu.

Jsou zde 3 důležité aspekty:

  • Velikost

Dodržujte původní velikost doporučenou výrobcem. Zvažujete zvýšení velikosti pneumatik? Přečtěte si klady a zápory tohoto tahu. No kromě toho, velikost pneumatik bez informování vašeho pojistitele může zneplatnit vaše pojištění.

V případě takové změny můžete telefonicky (nebo písemně) informovat vašeho pojistitele. Může to mít za následek zvýšení pojistného. Ale vy dosáhnete toho, co chcete, a stále máte platné pojištění.

  • Rychlostní stupeň

Pokud používáte pneumatiky s nižší hodnotou rychlosti než původní vybavení, nové pneumatiky nebudou podporovat vaši běžnou rychlost. To může mít za následek nešťastné události. A pojišťovna může odmítnout uznat vaše nároky, protože auto nebylo ve "stavu vhodném na silnici" a bylo "modifikováno". Ve skutečnosti je v některých zemích nezákonné řídit na pneumatikách s nižšími rychlostmi než u původního vybavení.

  • Hodnocení zatížení

Montáž pneumatik se sníženým zatížením by vedla k přetížení pneumatik. To by vedlo k rychlejšímu opotřebení pneumatik kromě zvyšování pravděpodobnosti nehod způsobených pneumatikami. A vaše vozidlo nebude ve "stavu vhodném na silnici". Klikněte sem pro zajímavou případovou studii o tomto aspektu.

Ilegální pneumatiky

Vadné, poškozené pneumatiky s viditelnými hrudkami či vydutími jsou považovány za nelegální. Také hloubka běhounu pneumatik je rozhodující. Legální hloubka běhounu je 1,6 mm kolem centrální 3/4 části běhounu kolem celého obvodu pneumatiky.

Pokud jsou vaše pneumatiky považovány za nelegální kvůli některému z těchto důvodů, vy

  • budete muset zaplatit pokutu
  • pravděpodobně získáte trestné body
  • riskujete zneplatnění pojištění vašeho auta.

Jak pneumatiky zvyšují pojistné

Zapojení do automobilové havárie automaticky zvyšuje vaše pojistné, protože jste považováni za "nebezpečného řidiče".

Za druhé, vaše pojistné může vzrůst v závislosti na trestních bodech, které jste získali. Ve Spojeném království přečiny při řízení často navyšují trestní body, které se připojí k vašemu jízdnímu záznamu. Trestní body se liší v závislosti na trestném činu, v rozmezí od 3 bodů za jízdu na podhuštěných pneumatikách až po 11 bodů při řízení pod vlivem alkoholu. 3 body nemusí vypadat jako mnoho, ale pokud nevěnujete pozornost vašim pneumatikám, mohou se rychle nasbírat další. Čím více trestních bodů získáte, tím vyšší bude vaše pojistné. Pro více informací klikněte zde.

Co můžete udělat?

Pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách je jednoduchým řešením pro maximální bezpečnost vozidel. Tím se snižuje pravděpodobnost nehody, protože pneumatiky s nižší hustotou způsobují větší škody. Důležitou součástí bezpečného řízení je věnování pozornosti věku pneumatik a nahrazení pneumatik, které již nejsou v provozuschopném stavu.

Nakonec si dávejte pozor na hloubku běhounu pneumatiky. I když je zákonná hranice 1,6 mm, doporučuje většina výrobců výměnu pneumatik při hloubce běhounu 3 mm.

Tato studie ukazuje, že na mokrém povrchu s hloubkou běhounu pod 3 mm brzdná dráha dramaticky stoupá a při 1,6 mm (zákonné minimum) se brzdná dráha zvýšila o 44,6%.

A tady je něco zajímavé

Může se zdát, že všechny tyto informace se týkají toho, abyste neznehodnotili vaše pojištění automobilu nebo nakonec nezaplatili vysokou pojistku. Ale faktem je: je to o vás, o pneumatikách a o životě. Čím více pozornosti věnujete všem těmto aspektům vaší pneumatiky, s o to větším klidem můžete řídit. Jak jsem již řekl (a jsem si jist, že souhlasíte), my všichni máme pojištění a platíme jej poctivě, no zároveň doufáme, že si nárok na něj nebudeme muset nikdy uplatnit. 

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek