Zvládněte i malé parkovací prostory rychle a bezpečně s parkovacím asistentem

Vzpomínáte si na první hodiny v autoškole? Ten nemilosrdný instruktor vám prikázal, abyste auto nacpali do zcela malického parkovacího prostoru. V dobe, kdy po silnicích jezdí stále stále více velkých limuzín a pocet parkovacích míst je stále menší, pomoc pri parkování muže být velmi užitecná. Avšak pred nákupem príslušenství, at už jde o parkovací systém nebo neco jiného, majitelé automobilu by o nich meli urcite vedet co nejvíce informací.

Kvalita kamery je nejduležitejší

Lidská bytost intenzivne reaguje na vizuální podnety. V tomto okamžiku se výrobci automatických parkovacích systému prizpusobují i tomuto problému. Chcete-li použít parkovacího asistenta, kamera je namontována na zadní strane vozidla. Aktivuje se pri zapnutí zpátecky. Okolí je zobrazeno ridici na displeji v kabine. Kvalita a funkce kamery jsou rozhodující pro spolehlivý pohled na monitor. Vodotesná mini-barevná kamera by proto mela být schopná se vertikálne nastavovat v úhlu 180 °. Samozrejme ridic musí videt prekážky umísteny velmi nízko. Zejména pokud couváte do úzkého, matoucí a tmavého prostoru, parkovací asistent musí zajistit dobré nocní videní. Integrované infracervené svetlomety s dosahem až pet metru poskytují výborné nocní videní. Pro každého, kdo si chce porídit parkovacího asistenta, hraje instalace významnou roli. Koneckoncu, instalace by mela být jednoduchá i bez potrebného vynaložení velkého úsilí a technických znalostí. Napríklad pri parkovacím systému ze stránky luis.de se kamera maskuje jako držák poznávací znacky. Ridic ho muže snadno vymenit a pripojit k parkovacímu svetlu. Barevný monitor je také pripojen k 12 V infoteinmentu a rídicí jednotce v kabine.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Pomoc pri parkování zpusobí, že prekážky je možné slyšet

Ultrazvukové parkovací senzory, které vydávají zvuk. Snímace jsou namontovány na zadní a prední strane vozidla; na LED displeji se zobrazuje priblížení k prekážce. V závislosti na vzdálenosti od prekážky LED diody mení barvu. To je doprovázeno intenzivními výstražnými tóny, které znejí prerušovane, dokud se nepriblížíte ke prekážce natolik, že tón zní nepretržite. Tehdy byste meli brzdit. Ciste akustické systémy nemají LED diody. Pri nich se musíte zcela spoléhat na svuj sluch. Krome ultrazvukové metody se používá i technologie merení radarem. Výhody techto systému:

  • Menší technická nárocnost
  • Menší váha
  • Žádné viditelné senzory
  • Bez ultrazvukových vln

Nevýhoda techto parkovacích pomucek: pri velmi silném dešti muže dojít k chybám merení.

I pres pomoc pri parkování: nezbytné je sledovat okolí

Kdokoliv, kdo chce mít vetší pohodlí pri parkování, se nyní muže rozhodnout pro plne automatický systém. Ten prakticky zcela sebere volant ridici z rukou. Nejprve parkovací asistent rozpozná, zda má k dispozici dostatecne velký parkovací prostor. Ridic musí jen pustit volantu a postupovat podle nekolika instrukcí, aby dokonale vmanévrovat vozidlo do parkovacího prostoru. Je tu jen jednoduchá „práce s pedály“ - automatický systém prebírá zbytek. Presto je duležité, abychom se na toto pohodlné rešení zcela nespoléhali. I když jste mohli docasne nechat auto rídit samy, vždy je nutné dívat, kde couváte. To nejen chrání pneumatiky a disky vašeho auta. Musíte mít na pameti i ostatní úcastníky silnicního provozu a jejich vozidla. Nakonec, odpovednost za škodu stále nese vodic.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek