18 neuvěřitelných faktů o pneumatikách

Pneumatiky se zdají být jednoduchou součástí jakéhokoliv vozidla, díky které se pohybuje. Všichni řidiči vědí, že je důležité kupovat vysoce kvalitní pneumatiky, protože poskytují lepší kontrolu nad vozidlem, a tedy zajišťuje větší bezpečnost. Velmi málo lidí však zná historii výroby a navrhování pneumatik. Tento článek je věnován zvýraznění nejzajímavějších a nejneuvěřitelnějších faktů o pneumatikách na vozidla, které byste nemuseli znát.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Překvapivé fakty o pneumatikách na vozidla

  • Budete překvapeni zjištěním, že vozidla kdysi používali „dělostřelecká kola“. Pneumatika na takových kolech byla doslova přišroubovaná ke kolu. Jen si představte, jak těžké by bylo vyměnit takové pneumatiky, kdyby výrobci dnes vyráběli něco podobného.
  • Moderní pneumatiky jsou čistě černé a řidiči si můžou „hrát“ s disky, vybrat si zlaté či stříbrné. Když byly vyrobeny první pneumatiky, byly bílé. Výrobci ke gumě přidali oxid zinečnatý, aby ji udělali silnější a lepší, no mělo to zvláštní efekt. Udělalo to pneumatiky zářivě bílými.
  • Později, ve druhé dekádě 21. století, pověřili výrobci pneumatik své techniky a návrháře úkolem najít způsob, jak prodloužit životnost pneumatik a zvýšit jejich odolnost. Výzkumníci našli způsob – přidali saze, které byly vedlejším produktem ropného průmyslu, no staly se nástrojem úspory. Opravdu zvýšily odolnost, no změnili barvu pneumatik na černou.
  • No kdo přišel se sazemi na samém začátku? Binney & Smith, známí pro Crayola pastelky, prodali saze výrobci pneumatik Goodrich. Zbytek, jak se bílé pneumatiky staly černými, již znáte.
  • Pravděpodobně jste slyšeli o společnosti Vogue Tyre and Rubber, která vyrábí pneumatiky již více než 100 let. Známá Vogue Tyre – vysoce kvalitní a luxusní pneumatika – je produktem společnosti Vogue Tyre and Rubber. Je zajímavé vědět, že tato původně bílá pneumatika byla vynalezena téměř omylem. Saze byly smíchány se zinkovou bílou boční stěnou, co vyústilo ve vynález pneumatiky s bílou stěnou v roce 1914.
  • Již dávno byly bílé stěny na obou zdích pneumatiky. V tom čase byly vozidla navrhovány s otevřenými blatníky. Takovýmto způsobem mohli lidé na ulici vidět obě strany pneumatik, když procházely kolem nich.
  • Pneumatiky s vyvýšenými bílými písmeny jsou vyráběny ve stejném designu, nebo řekněme módě, jako ty s bílými stěnami. Extra krok pokrývá boční stěnu černou barvou, pak smyje gumu z písmen, které zůstanou bílé.
  • Společnost Goodyear, která je velmi známým výrobcem pneumatik na světovém trhu, má ráda experimenty. Výrobce tedy v roce 1961 experimentoval s osvětlenými pneumatikami. Tehdy to nebyl trend a nikdo nemohl předvídat, že se stanou populárními. Pneumatiky byly osvíceny zevnitř skleněnými žárovkami a měly hezké, jemné vyzařování. Jak určitě víte, tyto pneumatiky od té doby nikdy neopustili trh.
  • Většina řidičů preferuje run-flat pneumatiky, protože vám umožňují řídit bez vzduchu a dostat se k nejbližšímu mechanikovi. Tyto pneumatiky mají i určité nevýhody, protože mají tenčí boční stěny, no navzdory tomu montuje BMW tyto pneumatiky na všechna svá vozidla.
  • Jen si představte, že kolem 300 milionů pneumatik se ročně vyhodí. Existují různé způsoby recyklování pneumatik. Některé recyklační společnosti roztopí gumu a použijí ji pro asfalt, další je rozřežou nebo z nich dokonce udělají nové pneumatiky. Jestli máte pár starých pneumatik, můžete je nabarvit jasnými barvami a použít je jako dekoraci ve vaší zahradě.
  • Moderní vozidla se neprodávají s náhradními pneumatikami. Výrobci vozidel chtějí snížit hmotnost a prodávají vozidla se sadou náplastí a plechovkou stlačeného vzduchu.
  • Každý miluje Mini Cooper, protože je hezký a stylový. Klasické vozidlo má 165-milimetrů široké pneumatiky. Nový Clubman má 225-milimetrové pneumatiky, které jsou obaleny kolem 18-palcového kola.
  • Jestli jste byli někdy překvapeni, že vidíte neobvyklé úrovně rychlosti v mílích, teď získáte vysvětlení. Věc je, že úrovně rychlosti jsou obvykle udávány v kilometrech. Když jsou převedeny na míle, stanou se odlišnými, například, Q: 99 mph.
  • Raketoplány mají taky kola a pneumatiky. Obvykle mají velikost kamionu, no s velmi rozdílnými charakteristikami. Kolo raketoplánu tak dokáže udržet až do více než 63 tun při rychlosti 260 mph.
  • Výrobce Michelin také rád experimentuje a vylepšuje své produkty. Společnost pracuje na vývoji „tweel“, což je pneumatika bez vzduchu a kolo v jednom. Nová pneumatika poskytuje možnosti no-flat pneumatik a eliminuje potřebu vyměnitelných běhounů.
  • Seznam dobře známých a ověřených výrobců pneumatik je velmi dlouhý a zahrnuje společnosti jako Michelin, Goodyear, Nokian, Intercontinental, Pirelli atd. Výrobci pneumatik existují po celém světě, no žádná z výše zmíněných společností neprodukuje tak velké množství pneumatik jako společnost v Dánsku, domově Hanse Christiana Andersena. Budete překvapeni, když zjistíte, že je to Lego. Ano, stejná společnost, která produkuje Lego stavebnice pro děti. Společnost byla založena v roce 1932 a začala vyrábět pneumatiky pro své stavebnicové sady o třicet let později. V roce 2011 dosáhla výroba pneumatik čísla 318 milionů. Dokážete si to představit?
  • Pneumatiky mají dva ratingy rychlosti, indikovány Z a Y. Původně byl Z rating představen jako první a jeho rating rychlosti byl kolem 149 mph+. Později technologie způsobila, že výrobci znovu zvážili alphabet apple cart a vytvořit rating pro pneumatiky s vyšším výkonem. Takto byl představen Y rating.
  • Největší pneumatika na planetě je umístěna v Allen Park, v Michiganu, USA. Je to věž z přibližně 12 tun, která měří 243 metrů. Nejdříve byla veřejnosti představena jako Ruské kolo na Světovém veletrhu v roce 1965, no později byla přesunuta do Allen Parku. Oplatí se ji vidět, a tak nepromeškejte tuto příležitost, když se jednou ocitnete v Michiganu.

Teď se vaše představy o tradičních pneumatikách určitě změnili. Za jednoduchou černou pneumatikou, která je připevněná na vašem vozidle, se skrývá mnohem více.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek