Co dělat při aquaplaningu? - Dobré pneumatiky minimalizují rizika

Aquaplaning: když pneumatiky kloužou na mokrých cestách, je v podstatě nemožné automobil ovládat. To je noční můra každého řidiče. Vysvětlíme Vám, co můžete dělat a jak dobré pneumatiky výrazně minimalizují riziko.

Co se děje při aquaplaningu?

Voda na silnici standardně protéká směrem ven přes drážky běhounu. Když je ovšem silnice velmi mokrá, voda úplně neodteče. Pneumatika stříká vodu dopředu, jako dopplerův jev. Nakonec, jestli je objem vody příliš velký, tekutina zformuje jakoby klín mezi pneumatikou a silnicí. Pneumatika pak ztrácí kontakt se silnicí. Proto nemá následné použití brzd a volantu téměř žádný vliv na jízdu. Jestli uklouzne pouze jedna pneumatika, řidič může navést automobil do opačného směru. Je-li vozidlo vybaveno ESP (elektronické ovládání stability), systém se automaticky zapne, jakmile se dostane do kontaktu se silnicí. Jsou-li zasaženy dvě přední kola, zadní kola, která pořád drží na zemi, udržují automobil v pohybu. Jestli se kloužou všechna kola najednou, chování auta bude záviset na jeho těžišti a směru. Na rovných cestách jsou šance dobré. Nejhorší scénář bude, pokud budou zasaženy obě zadní kola. Pak se bude automobil nevyhnutelně klouzat.

Jaký vliv má pneumatika?

Kromě klimatických podmínek závisí na pneumatikách, jestli vznikne aquaplaning. Čím plošší je běhoun pneumatiky, tím rychleji klouže. ADAC udává 3.5 mm jako vodítko. Pokud je hloubka běhounu menší, riziko uklouznutí se drasticky zvyšuje. Pokud je to možné, měly by tedy mít všechny pneumatiky adekvátní hloubku běhounu. Pokud mezi jednotlivými pneumatikami existují rozdíly, musí být pneumatiky s nejhlubším běhounem namontovány na zadní nápravě. V případě aquaplaningu se zde může objevit množství nepříjemných důsledků. Z čistě statistického úhlu pohledu je pravděpodobnější, že aquaplaningem budou zasaženy široké pneumatiky než jejich užší protějšky, navzdory speciálním běhounům, které tomu mají zabránit. Riziko se zvyšuje s tím, čím opotřebovanější pneumatiky jsou. Klouzání taky ovlivňuje tlak pneumatik. Pokud je tlak vzduchu příliš nízký, tlak, při kterém pneumatiky sedí na cestě, se snižuje (kontaktní tlak). Pak voda jednodušeji pronikne.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Jak jinak se můžeme vyhnout aquaplaningu?

Nejrozumnějším doporučením je, abyste přizpůsobili rychlost své jízdy. Pokud jezdíte ve vlhkých podmínkách pomaleji, výrazně to snižuje riziko. Opotřebované tlumiče na cestě netlačí na pneumatiku stejnou sílou. Riziko zásahu vodou se zvyšuje. Váha vozidla nemá žádný vliv. Pokud jsou na cestě viditelné stopy, musíte řídit opatrně. Může se v nich akumulovat velké množství vody. Také buďte opatrní v podjezdech a při dírách v silnici.

Počítejte, jestli je pozdě

Dokonce i ti, kteří následují všechny rady, nejsou stoprocentně imunní vůči aquaplaningu. Pokud se to stane, mějte na paměti následující tipy:

• Vyhýbejte se brzdění, jak je to jen možné: brzdění může prodloužit čas klouzání. Pokud jedno koleso dosáhne trakce, zatímco ostatní pokračují v klouzání, auto se deformuje.

• Nejezděte příliš rychle: efekt je stejný, jako při brzdění: auto se může deformovat. Řiďte jemně v opačném směru a držte volant rovně

• Odpojte a nechte auto jít, než znovu získáte kontrolu.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek