Jak udržet děti v bezpečí v případě autonehody

Všichni rodiče se shodnou, že děti jsou tou nejdůležitější věcí v životě. Být rodičem je však velmi komplikované a někdy to vyžaduje zvládnutí umění kompromisu. Je tady jedna věc, ve které však určitě nechcete přijmout kompromis a to je bezpečnost vašich dětí. Statistiky ukazují, že, bohužel, kolem 2-tisíc lidí v Británii každoročně umře při autonehodách. To zahrnuje i 800 dětí ve věku 13 a méně let. Nikdo není před rizikem autonehody chráněn na 100%. Bez ohledu na to, jak dobře řídíte, jsou na cestě i jiní řidiči, kteří můžou být méně opatrní. Proto se musíte o své dítě postarat tak, že mu v čase, když je v autě, poskytnete maximální ochranu. Bezpečnost vozidla začíná tím, že si rodiče uvědomují, že přeprava dítěte ve vozidle vyžaduje speciální pozornost. Tato ochrana začíná velmi malými kroky, kterými jsou:

  • Posaďte děti, které mají méně než 12 let, na zadní sedadlo;
  • Použijte omezení, korespondující s věkem a velikostí dítěte;
  • Následujte jak manuál vozidla, tak i manuál k upevnění dítěte;
  • Kupte si vozidlo, které má vysoké hodnocení v crash testech;
  • Nenechávejte děti ve vozidle osamotě.

Věkové omezení

Moderní auta jsou vybaveny nejlepšími bezpečnostními systémy a airbagy, které chrání dospělé v případě autonehody. Ochranní bezpečnostní prvky a airbagy jsou však pro děti nebezpečné a v některých případech mohou být dokonce i smrtící. Proto je právním předpisem v mnoha zemích, že děti do 12 let musí sedět na zadním sedadle a používat upevňovací prvky.

Použití správných bezpečnostních prvků pro dítě

Budete souhlasit, že je bezpečnější řídit, když děti sedí na zadním sedadle a použít dětské bezpečnostní prvky, které korespondují s věkem a velikostí dítěte. Když jsou děti v dostatečném věku, začnou používat bezpečnostní pásy pro dospělé. Trh naštěstí nabízí širokou škálu upevňovacích prvků pro děti, co se týče ceny, stylu a taky funkcí. Některé modely, které jsou směrovány dozadu, můžete například otočit, když se dítě stane starším.

  • Dětské autosedačky proti směru jízdy/ připoutání . Tento typ dětského připoutání či sedadla je navržen pro batolata a malé děti do 2 let. Tyto sedačky by neměly být umístěny na přední sedadlo. Je doporučováno, aby bylo dítě v takovéto sedačce co nejdéle to jde, a to pro zajištění jeho maximální ochrany. Detailní instrukce s obrázky jsou obvykle v manuálu, který je součástí balení sedačky. Taky se můžete podívat na štítek na sedačce – taky může obsahovat informace.

Věnujte pozornost sedačkám pro kojence, které jsou obvykle připevněny k základně, připojeny k vozidlu. Je důležité ujistit se, že sedadlo a základna jsou dobře připojeny, aby se eliminovalo jakékoliv zranění dítěte.

  • Dětské autosedačky ve směru jízdy/ p řipoutání . Dětská autosedačka proti směru jízdy je nahrazena dětskou autosedačkou ve směru jízdy, když dítě dovrší věk 2 let. Ideálně by měla být používána do věku 7 let. Tento typ sedaček je používán se speciálním postrojem a udrží děti až do cca 18 kg. Dávejte pozor na to, že sedačky můžou mít různé váhové omezení, s maximální nosností až do 36 kg. Za účelem připevnění dítěte potřebujete přetáhnout postroj přes sloty nad rameny dítěte. Pro správnou fixaci a ochranu se ujistěte, že postroj přiléhá a že je hrudní spona umístěna na úrovni hrudníku či podpaží.
  • Posilovací sedačka . Pokud je dítě příliš velké na dětské bezpečnostní prvky, je umístěno do takzvané posilovací sedačky. Posilovací sedačka poskytuje dobrou ochranu až do doby, než dítě dosáhne výšky a váhy, aby mohlo použít dětský bezpečnostní pás. Ramenní popruh v posilovací sedačce by měl být umístěn tak, aby křižoval hrudník a šel přes rameno blízko krku dítěte. Dítě by mělo sedět rovně a dát si kolena na hranu sedačky.
  • Bezpečnostní pás . Bezpečnostní pásy můžou být použity tehdy, když dítě dosáhne určité výšky. Jestli vaše dítě dokáže mít opřená záda a zároveň mít nohy na podlaze, můžete začít používat bezpečnostní pás bez jakéhokoliv váhání. To však neznamená, že dítě je dostatečně staré a nepotřebuje pomoc dospělých. Bezpečnostní pás musí být použitý správně, aby byla zajištěna bezpečnost. Neměl by být umístěn za záda dítěte nebo pod rameno. Pás by měl být umístěn křížem přes hrudník a přes rameno blízko krku dítěte.
Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

LATCH: dolní kotvy a popruhy pro děti

Za účelem zajištění absolutní bezpečnosti pro děti pověřila vláda výrobce vozidel povinnou instalací systémů zvaných „dolní kotvy a popruhy pro děti“ do svých vozidel. Systém pomáhá připnout dětské popruhy k sedadlu vozidla. Pro zjištění toho, jestli má vaše vozidlo LATCH systém, se podívejte do manuálu vozidla. Je taky možné pro zajištění dětské sedačky použít bezpečnostní pás. LATCH je obvykle používán s dětskými popruhy ve směru jízdy. Upevňovací popruh na dětských popruzích by měl být připevněn ke kotvě ve vozidle a umístěn za sedadlem. Mnoho vozidel však není vybaveno LATCH systémem na středním sedadle. Jestli je to i váš případ, můžete použít bezpečnostní pás a horní popruh, pokud používáte pro své dítě popruhy ve směru jízdy.

Nezapomeňte, že bezpečnostní sedačky a dětské popruhy omezí zranění a ochrání vaše dítě jen tehdy, když jsou správně používány. Když jste si koupili jeden z těchto bezpečnostních nástrojů, přečtěte si manuál a ujistěte se, že víte, jak jej používat.

Odolné vozidlo

Pokud si myslíte, že dětské popruhy a bezpečnostní pás udělají všechnu práci, mýlíte se. Bezpochyby poskytnou vašemu dítěti v případě nehody ochranu, no důležitou roli hraje taky velikost a váha vozidla. Zvažte koupi vozidla, které má vysoké hodnocení v crash testech. Taková vozidla jsou obvykle větší a těžší, protože jsou vyrobeny z těžších kovů. Zajišťuje to dodatečnou ochranu ve chvíli nehody.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek