Jedenáct typů: Jak při řízení ušetřit palivo

Bez ohledu na to, jestli si vyberete benzin nebo diesel, palivo je drahé. S našimi jedenácti typy budete vědět, jak optimalizovat spotřebu paliva do auta.

Zvažujte každou jednu jízdu

Opravdu musíte jít autem? Když řídíte méně, než pět kilometrů, auto se úplně nezahřeje, a tedy spotřebovává více paliva. Optimální spotřeba paliva je dosažena jen při provozní teplotě, a tedy ne při krátké jízdě se studeným startem. Pro krátké cesty doporučujeme zvážit chůzi, jízdu na kole či použití hromadní dopravy.

Připravte se, pak nastartujte

Naložte své zavazadla, nastavte si sedadlo a zrcadla a zapněte v předstihu navigaci! Všechno to může být uděláno ještě předtím, než zapnete motor. Otočte klíčem v zapalování pouze tehdy, když musíte začít řídit, protože v tyto dny již motory není potřeba zahřívat.

Brzy přepněte

Zpravidla platí, že čím vyšší převod vašeho auta, tím nižší spotřeba paliva. Platí to pro cestu z kopce, a tak přeřaďte co nejdříve to je možné. Řízení při nízké rychlosti nezpůsobuje žádné problémy moderním motorům, to znamená motorům vyrobeným po roce 1980. Řízení při nízkých otáčkách však vyžaduje jiná pravidla. Když motor začne poskakovat, měli byste podřadit, a tady jsou pravidla následovná: ve městském provozu: 30 km/h na třetím převodovém stupni, 40 km/h na čtvrtém stupni, no při rychlostech nad 50 km/h byste měli mít zařazený pátý stupeň. Kromě šetření paliva tato technika taky omezuje úroveň hluku.

Hladkost

Uvážené řízení omezuje frekvenci brzdění a zrychlování. Jestli je mezi vám a vozidlem před vámi dostatečná vzdálenost, můžete se přizpůsobit změnám v jeho rychlosti použitím manuální převodovky.

Zrychlujte správně

Jestli chcete získat rychlost, jeďte rychle a přeřaďte na vyšší převod co nejdříve při přibližně 2000 rpm (rpm). Když to uděláte, plynový pedál může být zatlačen velmi daleko. Takhle můžete taky přeskočit rychlosti. Například, jestli jste zrychlili na 50 km/h na třetím převodovém stupni, ihned můžete přeřadit na pátý.

Na dálnici jeďte lehce

Když jezdíte po dálnici, vysoká povolená rychlost vás svádí k tomu, abyste řídili rychleji. Nejnižší spotřeba paliva je však při rychlosti od 100 km/h do 130 km/h. Spotřeba se neúměrně zvyšuje se zvyšující se rychlostí, obzvlášť při nízko aerodynamických automobilech (jako dodávky). Toto opět prokazuje, že hladká jízda s minimem brzdění a zrychlování je přátelská k vaší peněžence.

Používejte brzdění motorem

Když řídíte z kopce, brzdění motorem se nahrazuje normální brzdění. Když běží brzdění motorem, automobil nespotřebovává žádné palivo, a tak najděte ten správný převod a jeďte z kopce zadarmo! Úplné vypnutí motoru pro cestu z kopce však není dobrý nápad. Důvod je ten, že mnoho automobilů tehdy vypne posilovač řízení a posilovač brzd.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Automatický start-stop

Novější automobily mají start-stop systém, který automaticky vypne motor na semaforech. Tuto technologii můžete jednoduše napodobit jednoduchým vypnutím automobilu. Dává smysl dělat to, když musíte čekat více, než 20 vteřin, například když na semaforu právě zasvítila červená barva, nebo pokud jste zůstali v dopravní zácpě. Před bariérou či uzavřeným železničním průjezdem byste podle zákonů tak jako tak motor vypínat měli. Po vypnutí otočte klíč zapalování zpátky na „zapalování zapnuto“. Umožní to automobilu rychleji nastartovat. Mnoho aut taky přepne nízké světlomety na vysoké, když je zapalování vypnuto. Protože nejsou vysoké světlomety na cestě povoleny, dokonce i když se provoz nehýbe, je bezpečnější je vypnout.

Doplňky používejte rozumně

Výroba elektřiny z alternátoru stojí palivo. Samozřejmě byste neměli šetřit na světle, no můžete spotřebu snížit sníženým používáním vyhřívaných sedadel, vyhřívaného zadního okna nebo rádia či jiných hudebních zařízení v autě. Klimatizace taky spotřebovává palivo. Podle ADAC může dodatečná spotřeba klimatizace přidat ke spotřebě paliva někde mezi 0.1 a 2.1 litru na 100 kilometrů v závislosti na výrobci. Otevřená okna taky ovlivňují aerodynamiku a zvyšují spotřebu paliva při rychlejší jízdě.

Snižte váhu

Ulevte svému autu od zbytečného nákladu. 100 kil nákladu v kufru nebo na zadním sedadle spotřebuje 0,3 litru na 100 kilometrů. Stojany na jízdní kola a další součásti by měly být v případě, že nejsou potřebné, odstraněny. Zvyšují totiž váhu a nejen to – taky to snižuje aerodynamiku.

Zvyšte tlak v pneumatikách

Čím vyšší je tlak vzduchu, tím nižší je spotřeba paliva. Samozřejmě nemusíte naplnit pneumatiku až na doraz, no měli byste se ujistit, že tlak vzduchu je vždycky na horním limitu, který je specifikovaný výrobcem. Informace možno najít na vnitřní straně dveří, na krytu palivové nádrže, v manuálu nebo můžete kontaktovat přímo výrobce. Pokud chcete, můžete si taky koupit lehké pneumatiky, které mají nižší valivý odpor, než konvenční pneumatiky.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek