Otázka disků: Hliník nebo ocel?

 Otázka disků: Hliník nebo ocel?

Každá automobilová pneumatika musí být namontována na disky. Existují dvě běžné možnosti: hliníkové / lehké kovové nebo ocelové disky. Je mezi nimi rozdíl?

Váha

Pojďme přímo k pointe. Hmotnost se obvykle považuje za důležitý atribut, když hovoříme o discích z lehkých slitin. Prohlášení "kola z lehkých slitin jsou lehčí než ocelové ráfky, a tím zlepšují kvalitu jízdy" je v současnosti diskutabilní. Samozřejmě, hlavní složkou hliníku je lehký kov, a proto není tak těžký jako ocel, která sestává většinou ze železa. Avšak tloušťka stěn moderních ocelových ráfků je dnes díky pokroku v technologii tak malá, že rozdíl v hmotnosti je zanedbatelný. Zejména pokud je čistý hliníkový ráfek kombinovaný s velkou nebo širokou pneumatikou, problém s hmotností zmizí. Samozřejmě, existují výjimky: velmi, velmi drahé litá kola s hořčíkovým dílem (magnéziové ráfky) a uhlíkové kola vyrobené z uhlíkových vláken jsou velmi lehké, ale prostě příliš nákladné pro soukromé použití. Používají se především v motor-sportu.

Další rozhodovací kritéria

Ocelová kola z válcované oceli jsou standardním vybavením, zejména pro malá auta. Ocelové ráfky se často skládají ze dvou částí, a to ze samotného ráfku a z kotouče nebo z kola. Části jsou svařované dohromady tak, aby teplo a nárazy nemohly způsobit poškození svarů. Disky z lehkých slitin se často nalijí do formy a potom se malují. Pokud se ráfek skládá ze dvou částí (jamky ráfku a hlavní částí), jsou spojeny šrouby dohromady. Přidává se další kov na okraje kol, například železo, na zvýšení stability pro ty, kteří považují hliník za příliš měkký. Kola z lehkých slitin se správně nazývají ráfky z hliníkových slitin.

Robustnost

Každému, kdo často jezdí po nezpevněných cestách, se doporučuje používat ocelová kola. Tento materiál je mnohem robustnější než lehký kov. Silniční sůl poškozuje okraje jen vizuálně, struktura oceli zůstává nezměněna. Pokud je ráfek poškozený obrubníkem, může být obvykle opraven poměrně jednoduše. Přestože ocelové disky rezaví, ovlivňuje to jen jejich vzhled a ne jízdní vlastnosti. Rez lze snadno odstranit. Kola z lehkých slitin jsou však mnohem citlivější na písek, bahno a silniční sůl. Za prvé, v okamžiku, kdy materiál na něco mírně narazí, na novém disku se velmi rychle objeví povrchové škrábance. Pokud do těchto škrábanců pronikne tekutina, disk koroduje a stává se nestabilním. Hluboká rýha může zkrátit životnost takových disků. Oprava litých je trochu komplikovaná, někdy nemožná. Alternativy pro fanoušky lehkých slitin: speciální, robustnější ráfky z lehké slitiny jsou k dispozici za příplatek. Nicméně tyto modely nedokáží nyní (zatím) soupeřit se stabilitou ocelových kol.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Cena

Ocelové disky jsou levnější než hliníkové. Pokud se nechcete zbavit litých kol, ale nemáte příliš mnoho peněz, můžete zvážit použité slitinové disky. Při nákupu použitých kol z lehkých slitin se nezapomeňte vyvarovat poškozeným diskem. Budete také muset zjistit, zda mají nějaké povrchové škrábance. Očekává se, že při použitých discích se takové škrábance objeví; je to docela běžné. Jejich nepřítomnost naznačuje zkrášlovací práce a možná i utajené poškození.

Ať už nové nebo použité, hliník nebo ocel: stojí za to porovnávat ceny

Vzhled

Pokud jde o vzhled, slitinové rámy vždy vypadají lépe. Lakované, silně vyleštěné nebo dokonce matné kartáčovaných, někdy s chromovými díly - litá disky jsou nepochybně mnohem hezčí. Různé barevné možnosti (stříbrná, černá, vícebarevná, barva auta) rozbuší srdce každého fanouška aut. Hliníkové disky dokáží vylepšit i fádní rodinné auto a poskytují mu mnohem více atraktivity. Ne tak hezké ocelové ráfky mohou být přinejlepším ozdobeny různými plastovými napodobeninami.

Závěr

Výběr mezi hliníkovými a ocelovými disky je osobní volbou. Oba modely mají své výhody a nevýhody; každý řidič se musí rozhodnout s ohledem na své vlastní priority. Levné a robustní, nebo hezké a o něco dražší? Výběr mezi hliníkovými a ocelovými disky je osobní volba. Oba modely mají své výhody a nevýhody; každý řidič se musí rozhodnout s ohledem na své vlastní priority. Levné a robustní, nebe hezké a o něco dražší? POKUD chcete kombinovat obojí, Můžete v létě používat dobře vypadající hliníkové disky a v zimě je vyměnit za ocelová kola. Ak chcete kombinovat obojí, můžete v létě používat dobře vypadající hliníkové disky a v zimě je vyměnit za ocelová kola.

Schnöde Stahlfelgen lassen sich allenfalls mit diversen Plastik-Radkappen-Designs etwas verschönern.

Fazit Die Wahl zwischen Aluminium- und Stahlfelgen ist eine persönliche Entscheidung. Beide Modelle haben ihre Vor- und Nachteile, die Wahl muss jeder Autofahrer nach seinen eigenen Prioritäten treffen. Preisgünstig und robust oder doch schmuck und etwas teurer? Wer beides kombinieren möchte, kann ich Sommer mit gut aussehenden Alu-Felgen punkten und im Winter auf die widerstandsfähigeren Stahlfelgen wechseln.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek