Široké a úzké pneumatiky: Zde jsou rozdíly

Široké a úzké pneumatiky: Zde jsou rozdíly

Široká pneumatika nebo spíše úzká? Názory se na tuto otázku velmi liší. Široké pneumatiky vždy vyhrávají vizuální souboj, ale jejich cena vás může zabolet. Vynasnažíme se objasnit, jaké rozdíly existují mezi těmito dvěma možnostmi.

Co znamená široké?

Golf, který jsem si koupil v roce 1974 s pneumatikou 145 x 13 - dnes by se v nejlepším případě používala jako rezervní kolo. V průběhu let jsou trendem široké pneumatiky - jakmile se objevil fenomén tuningovania automobilů. Pro nová vozidla v kompaktní třídě je standardní šířka nejméně 195 milimetrů.

Proč jsou pneumatiky stále širší?

Má to mimo jiné technické důvody. Dnešní vozy jsou v průměru těžší a rychlejší než automobily ze 70. let. Chcete-li zachovat stabilitu a dostat se přes zatáčky rozumnou rychlostí, pneumatiky se jednoduše museli rozšířit. Kromě toho jsou současné brzdové kotouče větší - narůstají spolu s rostoucími průměry pneumatik. Podívejme se blíže na jízdní vlastnosti úzkých i širokých pneumatik.

Přilnavost

Obecně platí, že čím je pneumatika širší, tím větší má přilnavost. To platí zejména pro jízdu po suchých cestách, protože čím více gumy se dotýká vozovky, tím je logicky lepší přilnavost. Nízký profil širokých pneumatik zajišťuje i vyšší stabilitu, zejména v zatáčkách. Výsledkem je, že pro sněžný povrch existuje množství nových druhů pneumatik s dobrým směrovým ovládáním. V blátě a hlubokém sněhu se však široké pneumatiky začnou klouzat rychleji. Na mokrých silnicích díky přilnavosti většinou dominují široké pneumatiky. Ne však vždy, což nás přivádí k dalšímu bodu.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Aquaplaning

Díky široké jízdní ploše musí pneumatika na mokrých silnicích vytlačovat mnohem více vody. To vede k tomu, že široké pneumatiky mají mnohem větší pravděpodobnost, že budou na vozovce „plavat“. Riziko aquaplaningu proto výrazně zvyšuje při širokých pneumatikách. Zde je jen jedno řešení: maximální pozornost věnovaná řízení a silničním provozu a noha z plynu.

Brzdné vlastnosti

Při širokých pneumatikách bylo prokázáno, že mají kratší brzdnou dráhu než jejich úzki konkurenti. To platí i v zimě, ale ne v hlubokém sněhu, a také na mokrých cestách až do okamžiku, kdy nastane aquaplaning, co se, jak bylo popsáno výše, může stát mnohem dříve, než při jízdě na úzkých pneumatikách.

Úroveň pohodlí a odhlučnění

Samozřejmě, široké pneumatiky mají širokou jízdní plochu, a proto mají zvýšený valivý odpor. Tím vytvářejí hlasitěji zvukové vlny jako úzké pneumatiky. Efektivita - palivo, opotřebení a cena. Jak je již zřejmé, zvýšený valivý odpor (a také zvýšený odpor vzduchu v důsledku šířky pneumatiky) vede k vyšší spotřebě paliva a opotřebení. Kromě toho jsou širší pneumatiky vždy dražší než ty úzké.

Vzhled

Široké pneumatiky jsou mimořádně atraktivní, zejména pro tuningové auta. Dokonce i když jsou obuty na průměrném vozidle, široká pneumatika jednoduše vypadá agresivně. Zejména tehdy, když je na slitinovém disku.

Budoucnost

Trend se pravděpodobně nebude ubírat směrem k užším pneumatikám, protože ani automobily určitě nebudou zpomalovat, a ani majitelé nebudou věnovat menší pozornost vnějšímu vzhledu svých aut. Pneumatiky pro elektrické auta mají však pravděpodobně jinou cestu. Budou určené především k tomu, aby umožnily projít co největší možné vzdálenosti. Proto se zde upřednostňují úzké jízdní plochy, nízké hmotnosti a velké rozměry kol. To vše za účelem dosažení co nejmenšího valivého odporu. Pneumatiky v malých autech zůstávají spíše úzké. Pravděpodobné není ani zmenšení již tak omezeného interiéru vozu velkými koly. Vzhledem k tomu, že výrobci si uvědomují současné nevýhody širokých pneumatik (valivý odpor, aquaplaning), je možné předpokládat, že budou pracovat na vyřešení těchto problémů, a že v některých ohledech se široké pneumatiky ještě zlepší.

Které pneumatiky jsou tedy nejlepší?

Široké pneumatiky většinou vyhrávají, pokud jde čistě o jízdní vlastnosti. Zaplatíme více za bezpečnost, zejména na suchých cestách tím, že jsme obětovali pohodlí a hospodárnost a souhlasili s tím, že budeme mít vyšší riziko aquaplaningu. Rozhodnutí není zcela jednoznačné. Například ti, kteří jezdí často v deštivých oblastech nebo v oblastech s vyšší pravděpodobností sněhových srážek by samozřejmě měli zvolit užší pneumatiky.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek