Takto se vyhnete plochým místům

Takto se vyhnete plochým místům

Pokud vozidlo stojí delší dobu, může to poškodit jeho pneumatiky. Výsledkem jsou ploché místa. Ale můžete tomu zabránit.

Takto se vytvářejí ploché místa

Když pneumatiky zůstanou delší dobu ve stejné poloze, hmotnost auta se přenáší na totéž místo. Tento proces deformuje pneumatiky. Vysoká i nízká teplota ovlivňuje elasticitu gumy a přispívá k procesu deformace. Čím těžší je vozidlo, tím intenzivnější je tlak na pneumatiku. Pneumatika karavanu je zjevně vystavena zcela jinému zatížení jako pneumatika mopedu. Na některých pneumatikách můžete vidět ploché místa - pneumatika zkrátka již není kulatá. Tyto ploché místa jsou také citelné při jízdě. Auto skáče a houpe se. Takové deformace způsobené dlouhou nečinností mohou po prvním kilometru jízdy vyřešit samy. Jízda na takových pneumatikách je samozřejmě škodlivá. Namáhá materiál a dělá pneumatiky náchylnější k dalšímu poškození nebo k vytváření nových plochých míst. Pokud pocit z jízdy zůstane špatný, znamená to, že pneumatika utrpěla trvalé poškození nebo se objevila nerovnováha. V obou případech byste auto měli přivést k mechanikovi na konzultaci a opravu.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Preventivní opatření

Pokud víte, že vaše vozidlo nebylo delší dobu v pohybu, můžete zabránit vzniku plochých míst. Vlastníci veteránů, kabrioletů a motocyklů (obvykle jezdí pouze v létě), karavanů a přívěsů by proto o tom měli přemýšlet předem. Nejjednodušší věc, kterou lze udělat, je pravděpodobně jen to, že pneumatiky sundáme, takže ploché místa se nevytvoří vůbec. Doporučuje se také mírně zvýšit tlak v pneumatikách dříve, než vozidlo odstavíte. Pokud na to máte čas, můžete se ujistit, že se pneumatika a vozidlo pravidelně pohybují. Jen malá změna pozice stačí na to, aby se tlak mohl soustředit na jinou část pneumatiky. Zvednout auto nebo motocykl však představuje dvousečné zbraň. Na jedné straně jsou pneumatiky i tlumiče uvolněné od kontaktu se zemí. Na druhé straně se na zavěšení kol objevují důsledky působení gravitační síly, což je pro tyto části neobvyklé zatížení, které může vést k poškození. Při zvedání je důležité, abyste to dělali na rovném povrchu. V opačném případě mohou podložky sklouznout. Existují také různé varianty skladování pneumatik. Vzduchové polštářky - umístí se nenafouknutém před kola, následně se na ně auto potisků a polštáře se nafouknou. Před nafukováním byste se měli ujistit, že pod polštáři nejsou ostré předměty. Můžete se ujistit umístěním dodatečné podložky. Kromě toho musí být tlak vzduchu pravidelně kontrolován a podle potřeby korigovaný, dokud je vozidlo na polštářích. Platí to zejména tehdy, když je polštář vystaven vyšším teplotním výkyvům. Ostatní podložky na pneumatiky, nazývané také chrániče pneumatik nebo pneumatiky pneumatik, sestávají z pěny. Způsob jejich použití je ve všech případech stejný. Polštářky pomáhají zajistit, aby pneumatiky neměli žádné ploché místa navzdory zatížení zdola. Tímto způsobem se nemohou deformovat. Polštáře jsou však dost drahé. Korekce výšky, která je poskytována takovým způsobem, je také omezena v závislosti na produktu. Může dojít k tomu, že pneumatika s vysokou boční stěnou bude tlačena na zem i přesto, že jsou na ní polštáře.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek