9 věcí, které by měli o pneumatikách vědět všichni řidiči

Dnešní auta jsou vybavena působivými prvky. Kontrola stability. Pomoc při jízdě. Větší a výkonnější motory. Ale bez ohledu na to, jaká technologie se dostává do vašeho vozu - jsou to vaše pneumatiky, které ho spojují s vozovkou a jejich konstrukce a údržba jsou rozhodující pro bezpečnou a efektivní jízdu.

Co tedy potřebujete vědět? Postupujte podle těchto užitečných poznatků.

Dříky ventilu jsou rozhodující. Tyto malé uzávěry na ventilu pomáhají udržet mimo vlhkost a nečistoty, stejně jako dodatečné utěsnění jádra ventilu, drží vzduch v pneumatikách a pomáhají udržovat tlak v pneumatikách.

Zkontrolujte návod. Správný tlak v pneumatikách je důležitý z hlediska bezpečnosti, výkonu a spotřeby paliva a prodlužuje životnost pneumatik tím, že snižuje riziko nerovnoměrného opotřebení. Nedívejte se však pro tuto informaci na boční stranu pneumatiky. Zde je uveden maximální přípustný tlak pneumatiky. Správný tlak v pneumatikách lze nalézt v návodu k obsluze vozidla nebo na štítku na straně dveří řidiče, na palubní desce nebo na palivových dveřích.

Dávejte si pozor na podhuštění. Dokonce i když pneumatiky vypadají být správně nafouknuté, mohou být podhuštěny až o 50 procent. Podhuštění může vést k selhání pneumatik a pneumatiky, které jsou nedostatečně nahuštěné o více než 8 liber na palec (PSI) nebo více, mohou zvýšit spotřebu paliva o 4%. 

Na počasí zá l eží. Vnější teplota může ovlivnit tlak v pneumatikách více, než byste očekávali. V průměru odborníci tvrdí, že tlak vzduchu v pneumatikách klesá o přibližně 1 PSI při každém poklesu teploty o cca 5 stupňů. Měnící se roční období jsou dobrou připomínkou ke kontrole tlaku.

• “ Celoroční pneumatiky mají své limity. Celoroční pneumatiky jsou určeny na celoroční mírné počasí. Při skutečných zimních podmínkách nasaďte zimní pneumatiky.

Kontrola běhounu je jednoduchá. Běhoun pneumatiky by měl mít hloubku alespoň 0.16 cm.

• Off-road ový zážitek vyžaduje off-road ové pneumatiky .  Silniční pneumatiky mohou být schopny zvládnout příležitostné vyjížďky po štěrkové nebo prašné cestě, no když vyrazíte mimo silnici, budete potřebovat něco drsnějšího, co bylo navrženo pro off-road použití.

Pneumatiky by měly být pravidelně kontrolovány .  Každý měsíc a před dlouhými silničními jízdami proveďte tuto "Udělej si sám" proceduru: zkontrolujte tlak v pneumatikách, zkontrolujte hloubku běhounu, zkontrolujte celkový stav pneumatik - řezy, praskliny, spáry, propíchnutí, nepravidelné opotřebení a vydutí.

Poznejte limity vašich pneumatikPokud jste typ řidiče, který používá spíše plynový než brzdní pedál, vyberte si pneumatiky, které jsou navrženy pro vysoký výkon, který zahrnuje skvělé přilnutí a ovládání .

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

I když auta jsou pořád více technologickou záležitostí, nezapomeňte, že výběr těch správných pneumatik a jejich udržování v dobrém stavu jsou dvě z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat, abyste byli na cestách v bezpečí. 

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek