Tipy při prodávání vašeho auta: jak mám prodat své auto?

Tipy při prodávání vašeho auta: jak mám prodat své auto?

Chcete prodat své auto? Pak pokračujte čtení a zjistěte, co je důležité při prodeji mezi jednotlivci.

Cena

Nejste si jisti, kolik můžete za svého tátoše získat? Podívejte se na online směnárny aut, kde prodávající specifikují ceny za porovnatelná auta. Toto poskytuje solidní základ pro vyjednávání. Další široce používanou metodou ohodnocování je na Schwacke seznamu. Tento index je standardem při určování cen použitých aut od rok 1957 a je obzvlášť používaný dealery a autodílnami. No hledání na Schwacke seznamu je započitatelné. Pokud je vaše auto bez hodnoty, můžete jej vrátit zpátky výrobci. Výrobci aut je musí podle zákona vzít zpátky. Zjistěte, kde poblíž máte vrakoviště. Jinak je nutné najít kupce. Existuje několik možností.

Přímo za dealerem

Pokud si koupíte nové auto od dealera, můžete taky jako platbu použít i váš “šrot”. Cena je obvykle trochu nižší než u ostatních distributorů, no vše třeba dělat krok po kroku. A dokonce i bez koupi auta je dealer použitých aut dobrým kontaktem. Toto se uplatňuje pouze na relativně zachovalá auta, která možno opětovně prodat. Pokud má vaše auto velmi nízkou hodnotu, můžete jej prodat specializovaným exportérům. Ti obvykle nabízí nízkou cenu. Jsou taky společnosti, kde získáte první online nákupní nabídku. Dávejte pozor na přesné vyplnění registračního formuláře. Například, pokud je vaše auto výrazně starší než poslední limitní údaj "Vyrobeno v roce 2001 nebo dřívěji", pak se skutečná nabízená práce bude výrazně lišit od první online nabídky.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Online inzerát

Jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak najít kupce pro auto, je dobře navržený inzerát na online trhovišti. Informace a dobré fotografie vedou k úspěchu. Dejte do vašeho inzerátu tolik detailů, kolik je jen možné. Model, rok, ujeté kilometry, výkon, počet předchozích majitelů, seznam vybavení (jako strešní okno, xenonová světla) a informace o stavu se musí v inzerátu objevit. Taky zmiňte standardní vestavěné ASB nebo ESP a centrální zamykání. Kdy vyprší technická kontrola? Jaké jsou na autu pneumatiky? Musí být zmíněny i jakékoliv poškození či poruchy. Věnujte pozornost pravopisu. Vyčistěte před focením své auto zevnitř i zvenku.

Kupní smlouva

Jako soukromý prodejce jste krytý nezajištěnou kupní smlouvou. Navíc k informacím o kupci a technickým detailům vozidla musíte zaznamenat poškození, určit čas transferu a, pokud je to nutné, určit i povinnost změny či zrušení registrace. Kromě toho je odpovědnost za vady vyloučena, takže byste neměli být odpovědní za vady ve vozidle. To samozřejmě neplatí, pokud vědomě skryjete škody. Příklady smluv o prodeji lze nalézt například v ADL nebo ADAC. Ohlaste prodej vaší pojišťovně co nejdříve.

Je vyžadována opatrnost

Pokud se kupující neočekávaně objeví, postupujte opatrně. Nenechte se nutit podepsat smlouvu, kterou jste nečetli. Pokud je to možné, použijte vlastní smlouvu. Samozřejmě můžete prodej odmítnout, pokud kupující již přijal cenu, no nechce reagovat na jiné požadavky. Testovací jízdy by měly být povoleny pouze během dne a ve společnosti. Nechte je, aby vám ukázali řidičský průkaz. Klíč a papíry neodevzdávejte, dokud neobdržíte peníze. Je to vaše rozhodnutí předat auto před hlášením prodeje. Auto pokračuje ve fungování ve vašem jménu, vy platíte pojištění, daně a pokuty, dokud nebude převedeno vlastnictví automobilu. Ujistěte se, že jste o tom informovali kupujícího, takže může podat žádost o krátkodobou registraci. Případně můžete jet společně do registrační kanceláře a zaregistrovat auto.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek