Top 5 chyb, kterým se vyhnout při off-roadové jízdě

Zajíždíte svým 4×4 vozidlem do blátivé stezky, jedete na plný plyn a děláte hluboké rýhy, když se najednou zaseknete. Uvázli jste, off- roadové pneumatiky se otáčejí a stříkají bahno všude kolem, a v tom rozhořčení jste roztloukli kolo. Naštěstí je tady váš kamarád, aby vám pomohl. Ale co kdyby tu nebyl? A co kdybyste byli mimo telefonní signál, abyste někomu zavolali?

Tento scénář není fikce, tohle se stalo jednomu dobrodruhovi v Austrálii. Zatímco terénní automobily jsou skvělé pro off-road, jsou vzrušující, jsou také hodně nebezpečné. Nevyjíždějte nepřipravený. Při off-roadové nehodě byste mohli uvíznout, zranit se nebo přinejlepším vyváznout s vysokým účtem za opravu.

Vyhněte se těmto chybám v terénu a budete trávit méně času řešením problémů a opravami, a více času užíváním si vaší off-roadové jízdy.

Chyba #1: Nepřipravíte se na danou trasu

Off-roader v Texasu se ocitl v potížích, když sledoval přítele, aniž by sám věděl, kam vlastně jde. Nakonec skončil na strmém svahu a poškodil si auto, když narazil na nemilosrdnou matičku zemi. Srážka mohla být ještě horší, ale řidič byl po celém incidentu hodně obezřetný, což naštěstí vyústilo jenom v poškozený blatník.

Řidič, pod pseudonymem kameraman123, řekl: "Zítra to vezeme do dílny ... zjistíme, kolik peněz to bude stát. Poučte se z mé chyby, nebuďte hloupý!" Je jasné, že jakékoliv poškození karoserie vás může snadno vyjít i na 30 000 Kč.

Řešení: Pokud znáte někoho, kdo tuto trasu předtím už podnikl, promluvte si s ním o tom, co očekávat. Případně důkladně prozkoumejte oblast důkladně pěšky nějakým bezpečnějším způsobem ještě před tím, než ji projdete autem. Nejezděte náhodně na místech, kde nemáte tušení, co vás může čekat. Nejmodernějším řešením by bylo předem provést několik leteckých snímků pomocí dronu nebo průzkum pomocí aplikace Google Earth.

Chyba #2: Off-roading osamotě

Vzhledem k přirozenému nebezpečí off-roadingu, vyjít do terénu sám je špatný nápad. Přítel v jiném 4×4 vám může pomoci vytáhnout vás z maléru, nebo může jít pro pomoc, když jste mimo dosahu telefonních sítí a potřebujete profesionální odtah.

Řešení: Pokud chcete off-roadovat, ale nemáte kamarády, kteří to tady dělají, jděte na internet. Na stránkách meetup.com jsou skupiny pro téměř každou činnost, stejně jako na Facebooku, naleznete tam fóra věnované i tomuto koníčku. Pokud se nemůžete dočkat a musíte jít i sami, nezapomeňte někomu říct ještě předtím, než vyrazíte, kam přesně půjdete.

Chyba #3: Nesbalíte si správné oblečení

Off-roading není jen off-roading – někdy je to boj o přežití. Můžete skončit i v nočních mrazech, ošetřovat si zranění bez obvazů nebo se dívat na jednoduchý problém s motorem, který se nedá opravit jenom proto, že nemáte to správné nářadí. Na druhou stranu, pokud si s sebou seberete vše, co potřebujete, a nakonec vyřešíte problém, budete se cítit velice dobře.

Řešení: Sbalte si lékárničku, nářadí, mapy, tažné zařízení, lucerny a baterku, věci na noc, teplé oblečení a náhradní obuv, jídlo a vodu, a také nebude na škodu, když s sebou vezmete vysílačky s dlouhým dosahem.

Chyba #4: Používáte špatné pneumatiky

Opotřebované pneumatiky jsou obecně nebezpečné. Pro off-roading jsou velice nebezpečné. Špatné pneumatiky ale nejsou jenom ty, které jsou příliš opotřebované. Nejčastějšími příčinami selhání pneumatiky jsou nedostatečné nahuštění, nepravidelné opotřebení v důsledku mechanického poškození nebo poškození způsobené nebezpečím na silnicích. Vyfukování pneumatiky přímo uprostřed terénní jízdy určitě dokáže pokazit zábavu. A levné pneumatiky, které nejsou určeny pro off-roading, určitě taky nepomohou.

Řešení: Vyzvedněte sadu mudderů, off-roadové pneumatiky, které můžete obout na váš vůz nebo SUV do extrémních podmínek. Zkontrolujte tlak v pneumatikách a ujistěte se, že je podle specifikací výrobce.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Chyba #5: Brodíte se v příliš vysokých vodách

Stojatá voda pravděpodobně zakryje bahno, ve kterém uvíznete, a překročení řeky může být katastrofou, pokud je voda hlubší, než si myslíte. Tlačíte před sebou 800 kilogramů na každých 30 cm vody. Jakmile tato síla překročí váhu vašeho vozidla, ztrácíte kontrolu. Tlumiče na vašich nápravách, manuální převodovka a rozvody nasávají vodu a pokud se do saní vašeho motoru dostane voda, jste ve vážných potížích.

Řešení: Zkontrolujte hloubku vody předtím, než do ní vjedete. Prodlužte nízko položené saní, jako jsou odvzdušňovací ventily, nad úroveň karoserie pomocí plastových trubek. Najděte přívod vzduchu a ujistěte se, že voda nebude dostatečně vysoko na to, aby je zasáhla. Nainstalujte plachtu přes přední část auta, aby se do motoru dostalo co nejméně vody. 

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek