Výměna pneumatik

Vědět, jak vyměnit pneumatiku, je nezbytná dovednost pro všechny řidiče. Pokud se spoléháte na mobilní telefon, který vás zachrání při silničních nouzových situacích, je vždy možné, že si jej zapomenete nabít, budete mimo dosah signálu nebo jej necháte doma. Defekt pneumatiky se může přihodit kdekoliv a mobilní telefon není náhradou za znalost, jak vyměnit pneumatiku. Naštěstí změna pneumatiky není tak těžká! Při přípravě v případě, že máte defekt, dodržujte následující pokyny.

Položky, které potřebujete k opravě defektu

Tyto položky byste měli mít ve svém vozidle:

  • Zvedák
  • Klíč
  • Plně nafouknutá náhradní pneumatika
  • Návod k obsluze vozidla

Pokud jste některou z těchto položek ztratili, nebo pokud vaše auto nebylo s těmito položkami dodáno, měli byste okamžitě zakoupit nové. A ujistěte se, že pravidelně nafukujete náhradní pneumatiku podle doporučeného PSI výrobce vozidla. Měli byste zkontrolovat náhradní tlak vzduchu při každém zkontrolování ostatních pneumatik. Nezapomeňte zkontrolovat tlak každý měsíc a před dlouhými výlety nebo takovými, kde očekáváte nadměrné.

Zde jsou některé položky, které nejsou dodávány s vaším vozidlem, no měli byste je mít uloženy v kufru nebo v odkládacím boxu v případě, že budete muset vyměnit pneumatiku:

  • Svítilna s bateriemi
  • Pršiplášť
  • Malý řez dřeva - 2"x6” - pro zajištění zvedáku
  • Rukavice
  • Klíny kol

JAK VYMĚNIT PNEUMATIKY

1. Najděte bezpečné místo

Jakmile si uvědomíte, že máte plochou pneumatiku, nebrzďte náhle ani se náhle neotáčejte. Pomalu snižte rychlost a hledejte ve svém okolí rovný, přímý úsek silnice. Prázdné parkoviště by bylo ideálním místem. Rovná zem je dobrá, protože zabraňuje tomu, aby se vozidlo posouvalo. Rovné úseky silnice jsou také lepší než zatáčky, protože je pravděpodobnější, že vás bude v provozu vidět.

Nikdy se nepokoušejte měnit pneumatiku na úzkém prostoru blízko probíhajícího provozu. Pokračujte v pohybu (pomalu), dokud nenajdete bezpečnější místo. Při jízdě na vyfouknuté pneumatice může dojít ke zničení ráfku, nahrazení ráfku je lepší než náraz od nepozorného řidiče.

Ujistěte se, že si přečtěte návod k obsluze a přečtěte si konkrétní kroky, jak vyměnit pneumatiku na vašem vozidle

2. Zapněte osvětlení

Vaše výstražná světla nebo "blikače" pomohou ostatním řidičům, aby vás na straně silnice viděli. Chcete-li se vyhnout nehodě, zapněte je, jakmile si uvědomíte, že je třeba odstavit.

3. Uvolněte parkovací brzdu

Po zastavení vždy používejte parkovací brzdu při přípravě výměny pneumatiky. Tím se minimalizuje možnost pohybu vozu.

4. Nasaďte klíny kol

Klíny kol se umísťují před pneumatiky nebo za ně, aby se zajistilo, že se vozidlo nepohne, když opravujete defekt. Pokud měníte zadní pneumatiku, umístěte je před přední pneumatiky. Pokud je váš defekt na přední straně, umístěte koly za zadními pneumatikami.

Cihly nebo velké kameny budou fungovat stejně dobře jako "skutečné" klíny kol. Jen se ujistěte, že jsou dostatečně velké, aby zastavily auto.

5. Vyjměte kryt kola

Pokud je vaše vozidlo vybaveno krytem, ​​který kryje matice, je jednodušší demontovat kryt před zdvihnutím vozidla zdvihákem. Jsou-li vaše matice odkryty, můžete přeskočit na krok 6.

Použijte plochý konec klíče pro vyjmutí krytu hlavy. To bude fungovat u většiny vozidel, ale některé kryty potřebují jiný nástroj, aby se daly vytáhnout. Obraťte se na návod k obsluze pro správné odstraňování krytu nebo odstraňování krytu kola.

6. Uvolněte matice

Pomocí klíče otáčejte matice proti směru hodinových ručiček, dokud nezlomíte jejich odpor. Možná budete muset použít sílu, a to je v pořádku. Pokud je to nutné, použijte nohu nebo celou svou tělesnou hmotnost.

Uvolněte matice o cca ¼ až ½ otáčky, ale ještě je nevyjměte. Ujistěte se, kdy je čas sundat pneumatiku/kolo z vozidla.

7. Umístěte zvedák pod vozidlo

Správné místo pro zvedák je obvykle pod rámem vozidla vedle pneumatiky, která má defekt. Mnoho rámů vozidel má na spodku tvarovanou plastovou část s kovovou plochou, která je určena výhradně pro zvedák. Abyste bezpečně zvedli vozidlo a zabránili jeho poškození, postupujte podle pokynů pro umístění zvedáku v návodu k obsluze vozidla.

8. Zvedněte vozidlo zvedákem

Chcete-li zabránit usazování zvedáku pod váhou vašeho vozidla a ztrátě rovnováhy, umístěte pod ním malý řez dřeva - 2x6 ", než se pokusíte zvednout vozidlo. Tato taktika je obzvlášť užitečná na asfaltu.

Pokud je zvedák správně umístěn, zvedněte vozidlo, než je pneumatika s defektem asi o šest centimetrů nad zemí.

Nikdy nemějte žádnou část těla pod vozidlem během nebo po zvedání vozidla pomocí zvedáku.

9. Odšroubujte matice

Nyní je čas odstranit všechny matice. Protože jste je již uvolnili, měli byste je moci odšroubovat většinou ručně.

10. Vyjměte pneumatiku s defektem

Uchopte pneumatiku za běhouny, jemně ji přitáhněte směrem k sobě, dokud nebude úplně uvolněná. Položte ji na bok, aby se nehýbala.

11. Namontujte rezervní pneumatiku na šroub kola

Nyní vložte náhradní náboj do náboje tím, že obložením obruče vyměníte šrouby. Jemně zatlačte, dokud šrouby kola nepřejdou přes ráfek.

12. Ručně utáhněte šroub kola

Dejte šroub kola zpět na šrouby a zatáhněte je rukou. Jakmile jsou všechny zataženy, zkontrolujte každou z nich znovu, utahujte co nejvíce. Utáhněte je po položení vozidla na zem klíčem.

13. Položte vozidlo a opět utáhněte šrouby

Použijte zvedák ke spuštění vozidla tak, aby náhradní pneumatika byla na zemi, ale aby celková hmotnost vozidla nebyla plně na pneumatikách. V tomto okamžiku byste měli utáhnout šrouby klíčem, otáčením ve směru hodinových ručiček, co nejvíce. Zatlačte na klíč směrem dolů celou váhou těla.

14. Úplně položte vozidlo

Položte vozidlo až k zemi a vyjměte zvedák. Opět utáhněte šrouby klíčem, abyste se ujistili, že jsou co nejpevnější.

15. Vyměňte kryt

Pokud kryt, který jste vybrali z pneumatiky s defektem sedí na vaši rezervní pneumatiky, namontujte ji opět tak, jak jste jej původně odstranili. Pokud se nehodí, odložte ji.

16. Uložte veškeré zařízení

Máte před vámi zvedák, klíč, klíny kol, pneumatiku s defektem a případně kryt. Nezapomeňte je uložit do vozidla předtím, než odjedete.

17. Zkontrolujte tlak v rezervní pneumatice

Měli byste zkontrolovat tlak v rezervní pneumatice, abyste se ujistili, že budete mít bezpečnou jízdu. "T-Type" náhradní pneumatiky, také nazývané "mini-náhradní pneumatiky", vyžadují 60 psi (420 kPa). Pokud pneumatika potřebuje tlak, okamžitě (pomalu) přejděte na servisní stanici.

18. Vezměte svou pneumatiku k mechanikovi

Dočasné náhradní pneumatiky nejsou vyráběny na dlouhé vzdálenosti nebo vysoké rychlosti, proto jeďte opatrně, dokud nebudete moci navštívit technika. Profesionál by měl být schopen určit, zda vaše pneumatika potřebuje opravu, nebo zda-li je čas ji nahradit.

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Jak dlouho trvá výměna pneumatiky s defektem?

Kromě odnesení pneumatiky profesionálovi by výše popsaná procedura neměla zabrat více, než 15-30 miut. Jen se ujistěte, že jste nevynechali žádný krok.

Je dobré si natrénovat výměnu pneumatik ve vaší garáži nebo na příjezdové cestě, abyste se ujistili, že dokážete tuto situaci zvládnout, pokud se někdy objeví.

Pár dalších rad pro výměnu pneumatik

Vědět, jak vyměnit pneumatiku, je skvělé, no pravidelná údržba pneumatik je dokonce ještě důležitější. Navíc byste si měli zapamatovat:

  • Mějte své pneumatiky správně nafouknuté
  • Rotujte své pneumatiky podle návodu prodejce
  • Sledujte opotřebení běhounu

Všechny tyto opatření prodlouží život vašich pneumatik a omezí pravděpodobnost defektu. I když neexistuje způsob, jak úplně zabránit defektu, správná péče dokáže zvýšit výkon a zajistit, že vaše pneumatiky vydrží tak dlouho, jak to jen jde.

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek