V zajetí času

Dokonce i když Tesla Inc. se snaží vyřešit své chyby výroby modelu 3, kalifornský výrobce elektrických vozidel oznámil výrobní lhůtu, která zvedá obočí. Tesla plánuje zahájit výrobu hybridního modelu Y na začátku roku 2020, řekl generální ředitel společnosti Elon Musk.

Dokonce i pro muže, známého svou odvahou, je výrobní lhůta odvážná

Obvykle trvá 30 až 36 měsíců od továrního průzkumu až po výrobu vozidel, které se odváží z výrobní linky, uvedl analytik společnosti AutoPacific Dave Sullivan pro Automotive News. "Elon slibuje příliš a určitě se mu to nepodaří dodržet," řekl Sullivan. "Myslel jsem, že start modelu 3 ukáže skromnější stránku Muska."

V září roku 2015 společnost Volvo založila svou první automobilovou továrnu v USA poblíž Charlestonu, S.C. O 31 měsíců později stále ještě nezačala komerčně vyrábět sedan S60.

"Tvorba automobilů je obtížná," řekl Karl Brauer, výkonný vydavatel společnosti Cox Automotive. "Je to náročný proces - nejen montáž automobilů, ale i logistika výroby."

Bez ohledu na sliby Muska bude časová osa modelu Y diktována z velké části dodavatelským řetězcem. "Tesla se zabývá stejnou zásobovací problematikou, kterou se zabývají ostatní automobilky," řekl Sullivan. "Kdyby to ostatní mohli udělat rychleji, tak by to udělali."

Šířka: Výška: Průměr:
Index rychlosti:

Musk není ten, kdo dělá věci tak, jak se zvyknou dělat.

Ne vždy to fungovalo. Společnost Tesla opustila století staré výrobní procesy pro vysoce automatizovaný výrobní systém, aby vytvořila svůj model 3. To se nepodařilo, což vedlo ke vzniku problémů s kvalitou a zpomalení výroby. Produkce modelu 3 dosáhla v dubnu v průměru 2 240 vozidel, což je méně než 5 000, které, jak řekl Musk, by uvedli společnost do pozitivního cash-flow.

Musk potvrdil nadměrnou závislost na automatizaci. "Ano, nadměrná automatizace v Tesle byla chyba," dodal Musk minulý měsíc. "Lidé jsou podceňováni."

Co dělá počáteční načasování časného začátku roku 2020 ještě horším je to, že Tesla ještě nenalezla místo pro závod na výrobu Y modelu. Musk odmítl mediální zprávu, že nový přechod by byl postaven v Tesla závodě ve Fremontu v Kalifornii, přičemž se zmínil, že továrna je "naplněná až k prasknutí".

Rozhodnutí o umístění by mohlo přijít "možná příští čtvrtletí, ale nejpozději do čtvrtého čtvrtletí," uvedl na výkazu zisku Musk, ve kterém odmítl některé otázky finančních analytiků jako "nudné".

Aby mohla Tesla splnit počáteční lhůtu pro výrobu do roku 2020, pravděpodobně bude muset továrnu spíše koupit, než postavit. Automobilka by mohla mít několik možností nákupu, vzhledem ke změnám, které vznikají v automobilovém průmyslu.

"Vidíme neustálý posun ve výrobních plánech vozidel, produkce sedanu klesá," řekl Brauer. "Mohlo by existovat závod, který by stávající automobilka používá k výrobě sedanu a nechce se jí projít problémy převádění na SUV."

No časový plán Tesly bude i tak napjatý

"Pokud by vám zítra dali továrnu, připravenou k výrobě, trvalo by vám rok, než byste našli zaměstnance a vybudovali dodavatelský řetězec," řekl Brauer.

Muskův optimistický plán pro Model Y, říká Sullivan, je o zvýšení apetitu investorů.

"Chce více investicí a musí pro to něco udělat", říká Sullivan. 

Přihlásit se k odběru novinek

Odpovědět: {{replyComment.author}}
Všechna pole jsou povinná
Komentář byl úspěšně odeslán

Zpět na začátek